Social

"Nu dați vina pe haine” - o expoziție care încearcă să combată stereotipurile legate de violența sexuală, vernisată la USM

"Nu dați vina pe haine” - o expoziție care încearcă să combată stereotipurile legate de violența sexuală, vernisată la USM

Felul în care se îmbracă sau se poartă o femeie nu poate fi un motiv pentru violenţă sexuală. Este mesajul expoziţiei documentare "Nu dați vina pe haine", vernisată azi la Facultatea de Drept a USM. Manifestarea prezintă hainele pe care le purtau unsprezece femei și fete din Republica Moldova, în momentul în care au fost abuzate sau hărțuite sexual.

Expoziția organizată de Centrul de Drept al Femeilor încearcă să combată stereotipurile ce planează în jurul violenței sexuale. Printre cele 11 cazuri prezentate este şi cel al tinerei de 19 ani, din Orhei, însărcinată în luna a şasea, care a fost violată şi ucisă în primăvara acestui an.


ANGELINA ZAPORONAJ PÎRGARI director executiv, Centrul de Drept: „În cadrul acestei expoziţii avem exponate de haine ale femeilor victime în momentul în care au fost supuse agresiunii sexuale. În varianta originală – au fost 10 astfel de exponate, noi l-am adus şi pe al unsprezecelea – este cazul Anei-Maria, tânăra care a fost violată şi omorâtă în aprilie 2024”. Excelenţa Sa KATARINA FRIED ambasadoarea Suediei în Republica Moldova: „Consider că este foarte important să evidenţiem aceste probleme în fiecare zi din an, nu doar în cadrul campaniei "16 zile de acțiuni împotriva violenței în bază de gen". Să vorbim tare şi să sensbilizăm pe cei din jur asupra gravităţii fenomenului violenţei împotriva femeilor şi fetelor”.


Peste 55% din femeile din Republica Moldova, de patru ori mai multe decât în UE, consideră că un episod de violenţă fizică sau sexuală e o chestiune privată ce trebuie soluționată în familie sau în cercul de apropiaţi. Viitori juriştii spun că e de datoria fiecăruia să pună umărul la combaterea steretipurilor care pot duce la violenţă sexuală.

„Fiind studentă în anul III al Facultăţii de drept, de multe ori m-am confruntat cu această problemă. Consider că într-adevăr hainele persoanei, a victimei, nu ar trebuie să fie o scuză pentru făptuitor. Din păcate, aceste lucruri de mult ori rămân în umbra legii. Persoanele nu se adresează, nu cunosc, persoanele au timiditatea şi stereotipul de a ascunde anumite lucruri care li se întâmplă şi rămân astfel în tăcere. Îndemnul meu este ca să nu se tolereze astfel de fărădelegi. Trebuie să fie bine ascultate şi bine citite pentru ca societatea să cunoască ce se întâmplă. Inclusiv copiii şi minori”.


În Republica Molodva, două din cinci femei spun că au fost supuse violenţei fizica sau sexuale, iar 18% susţin că au fost hărţuite sexual în ultimele 12 luni. Expoziţia îşi propune să schimbe şi paradigmele privind abordarea acestor cazuri.


SERGIU BRÂNZĂ decan, Facultatea de Drept: „Vătămările fizice şi psihice, anxietatea, stresul şi frica sunt consecinţele inevitabile care privează victimele de dreptul lor de a trăi liber şi demn. Este un ciclu distructiv”.


STANISLAV COPEŢCHI secretar, Ministerul Justiției: „Pe parcursul ultimilor ani, Ministerul Justiţiei a operat mai multe modificări în Codul Penal, inclusiv în Codul de procedură Penală, Codul Contravenţional, în vederea înăsăpririi sancţiunilor pentru astfel de conduite”.


Expoziția document sub genericul "Nu dați vina pe haine" poate fi vizitată până pe 2 decembrie, după care va ajunge la Universitatea de Stat de Medicină și Farmacie "Nicolae Testemițanu". Prima manifestare de acest gen a fost organizată în 2014, la o facultate de drept din Arkansas, SUA, iar modelul a fost preluat de Chişinău în 2018.

author-img_1

Redacția TVR Moldova

Reporter