Sectorul construcţiilor din Republica Moldova este într-o continuă dezvoltare. În primele nouă luni ale acestui an, volumul lucrărilor a crescut cu peste 3 la sută față de aceeași perioadă a anului trecut. Totuși, pe măsură ce înregistrează progrese în acest sector, multe imobile sunt abandonate în timpul lucrărilor, iar altele sunt construite fără autorizaţiile necesare.
Cel mai recent studiu realizat de Biroul Naţional de Statistică arată că, în domeniul construcţiilor, cele mai multe lucrări s-au făcut la clădiri deja existente – 22,8%. Cu peste 13% a crescut volumul lucrărilor de construcţie a blocurilor de locuinţe. În același timp, au scăzut lucrările la clădiri destinate activităților comerciale.
EVOLUŢIA LUCRĂRILOR DE CONSTRUCŢII Reparaţii curente +22,8% Clădiri rezidenţiale +13,7% Clădiri nerezidenţiale -9,5%
Aceste date arată o evoluție în general pozitivă pe piața construcțiilor din Republica Moldova, spun unii experţi. Creşterea volumului lucrărilor de întreţinere a clădirilor deja construite înseamnă inclusiv interesul pentru modernizarea infrastructurii şi pentru eficientizare energetică.
MARIN GOSPODARENCO director executiv, Centrul Analitic Economica: „Cererea crescută pentru locuinţele rezidenţiale susţinută de migrarea populaţiei către centrele urbane şi accesul mai facil la creditele ipotecare a fost unul din motoarele principale. Sectorul clădirilor nerezidenţiale a înregistrat o scădere totuşi, ceea ce indică un dezechilibru în piaţa ce merge în delir. În plus incertitudinea economică şi creşterea materialelor de construcţii a descurajat investiţiile în proiecte nerezidenţiale şi cele de mari dimensiuni”.
Totuși, pe măsură ce sectorul înregistrează progrese, întâmpină și provocări importante. Multe obiective sunt ridicate până la anumit nivel, apoi sunt lăsate de izbeliște, iar alte clădiri sunt construite fără respectarea reglementărilor legale.
NADIA MIHUŢĂ jurnalist TVR MOLDOVA: „De la începutul acestui an în Chișinău au fost ridicate fără autorizație două construcții. Una dintre ele este clădirea de pe strada Testemiţanu. Deși Inspectoratul pentru Supraveghere Tehnică a cerut sistarea lucrărilor şi Primăria Chişinău a dat în judecată proprietarul, lucrările au continuat. Asta deoarece compania susţine că are toate actele necesare”.
Preşedintele Federaţiei Patronatului din Construcţii şi Producţia Materialelor de Construcţii susţine că aceasta este o probemă veche, iar pentru a exclude astfel de cazuri e nevoie de modificări legislative.
PAVEL CABA președinte, Federaţia Patronatului din Construcţii şi Producţia Materialelor de Construcţii: „Ar trebui ca administraţia publică locală din Chişinău împreună cu administraţia centrală să găsească o conlucrare. Noi nu avem ce împărţi, da lupta politică este, darn oi avem de create pentru populaţie locuri de muncă şicondiţii de trai şi asta în primul rând trebuie să-I preocupe. A doua problemă este refacerea cadrului normativ legislative. Mă refer la modificarea Legislaţiei cu privire la achiziţiile publice”.
Şi prim-ministrul Dorin Recean s-a arătat nemulţumit de situaţia din acest sector. De aceea, a cerut noului ministru al Insfrastructurii să vină cu un plan de măsuri pentru revitalizarea domeniului şi îmbunătăţirea legislaţiei şi a proiectelor de dezvoltare locală.