Condamnatul Ilan Șor, dat în urmărire și stabilit la Moscova, a găsit o nouă modalitate de a ocoli sancțiunile occidentale. El s-a infiltrat cu afacerile pe piețele din Kârgâzstan și Emiratele Arabe Unite. O investigație realizată de RISE Moldova arată cum firmele acestuia continuă să-i aducă venituri de miliarde de ruble.
RISE Moldova a descoperit un server ascuns care conectează mai multe site-uri de transferuri financiare și criptomonede, administrate de Ilan Șor și controlate de Kremlin. Una dintre aceste platforme asigură transferurile financiare de pe teritoriul Federației Ruse către orice colț al lumii, inclusiv la Chișinău, în orice valută și cu un comision minim.
Potrivi investigației RISE, în 2024, Șor a înființat la Moscova cinci companii, deși era dat în urmărire internațională și se afla sub sancțiuni occidentale. În unele dintre aceste firme, el s-a asociat cu bănci de stat din Rusia, precum PromsvyazBank (PSB), bancă de stat aflată sub controlul direct al lui Vladimir Putin, și a creat holdingul A7. Acest holding deține și alte firme cu denumiri asemănătoare. În urmă cu o lună, condamnatul penal Șor a înființat în Rusia cea de-a șasea companie, denumită Finvek, specializată în analiză de piață, consultanță și închirierea de imobile.
Printr-o analiză tehnică, jurnaliștii Rise au identificat că paginile web ale holdingului A7, active în Rusia și Kârgâzstan, ilan-shor.com, precum și favnirtrade.com, care aparține unei firme înregistrate în Dubai, sunt găzduite la aceeași adresă și sunt intr-o infrastructură tehnică comună. Toate aceste conexiuni duc spre o rețea de platforme bine organizată, folosită pentru transferuri internaționale și operațiuni comerciale cu scopul de a evita sancțiunile internaționale. Potrivit informațiilor, moneda digitală este emisă legal în Kârgâzstan de compania Old Vector și este susținută de bani reali depozitați în bănci considerate sigure.
Ilan Șor este cetățean al Republicii Moldova, al Israelului și, de anul trecut, al Federației Ruse. La Chișinău, fugarul Ilan Șor a fost condamnat definitiv la 15 ani de închisoare în dosarul „Frauda bancară". Mai mult, el a fost obligat să plătească peste 5 miliarde de lei, echivalentul a 280 de milioane de dolari, drept prejudiciu în favoarea Băncii de Economii a Moldovei.
REDACTOR: NATALIA CHICU