Social

Agenția Medicamentului lucrează la un proiect privind colectarea medicamentelor expirate

video

Medicamentele au ca oricare alt produs o dată la care expiră, iar folosirea lor după acest termen poate fi un pericol pentru sănătate. Aruncarea lor la gunoi, alături de alte deșeuri, este un pericol pentru mediu, avertizează specialiștii. Agenția Medicamentului și Dispozitivelor Medicale anunță că, în următoarele luni, urmează să fie aprobată o hotărâre de Guvern privind colectarea medicamentelor expirate de la populație și distrugerea lor în condiţii de siguranţă.

Specialiștii avertizează că medicamentele expirate sunt ineficiente sau chiar pot deveni periculoase pentru oameni, din cauza alterării substanțelor din compoziţie.


TIHON MORARU, doctor în științe medicale: Categoric nu se permite folosirea medicamentelor expirate. În anii 95-96, când nu aveam acces la medicamente, mai foloseam unele expirate cu jumătate de an sau un an. Azi, acest lucru este inacceptabil, mai ales pentru vârstnici sau pacienți cu afecțiuni la ficat, rinichi sau inimă. Medicamentele pentru hipertensiune sau aritmii, sunt medicamentele foarte puternice, foarte periculoase.


În cele mai multe cazuri, medicamentele nefolosite şi expirate ajung la gunoi, unde pot afecta grav mediul înconjurător.


Ne străduim înainte de a le procura să verificăm totuși valabilitatea lor, în funcție de perioada de timp în care am putea avea nevoie de ele. Desigur, le utilizăm, poate nu conform anumitor rigori, dar, până la urmă, le aruncăm la gunoi. Avem o mulțime de medicamente, iar dacă le consumam pe toate, nu știu dacă mai trăiam. Nu le aruncăm nicăieri, chiar am o cutie întreagă. Ori eu nu sunt informat corect, ori nu prea avem unde să le aruncăm. Medicamentele expirate nu se mai păstrează. Le împachetăm și le punem la gunoi, pentru că la farmacie nu le primește nimeni.
– Ați încercat dumneavoastră?
– Nu am încercat, dar mi s-a spus că nu sunt șanse să le primească.
Este o farmacie unde se reîntorc medicamentele expirate. Colega mea cunoaște acest loc și le dau ei, iar ea le duce acolo.



Reprezentanţii Agenției Medicamentului spun că proiectul unei măsuri privind colectarea și distrugerea inofensivă a medicamentelor expirate de la populație este acum în procedură de avizare.


DRAGOȘ GUȚU, director, Agenția Medicamentului și Dispozitivelor Medicale: Această hotărâre presupune ca fiecare farmacie licențiată din Republica Moldova să colecteze medicamentele expirate de la populație. Nu va fi un proces haotic, ci unul bine organizat. Eu sper că, în următoarea lună sau două, hotărârea va putea fi deja aprobată, iar implementarea ei practică să înceapă într-o lună de la publicare, deoarece această procedură nu necesită investiții majore.


Inițiativa este susținută de farmaciile din Republica Moldova, iar 20 de unități din ţară au instalat deja cutii speciale pentru colectarea medicamentelor expirate. În această farmacie din Chișinău, care are filiale și în Bălți și Comrat, se colectează lunar aproximativ 400 de kilograme de medicamente cu termenul de valabilitate depăşit.


DENIS PĂUN, manager de proiect: – Clienții aduc medicamente expirate precum blistere, unguente, siropuri, produse deteriorate sau aflate aproape de termenul de expirare. – Acestea sunt preluate de partenerii noștri și transportate peste hotare, unde sunt prelucrate în condiții sigure.



O parte dintre medicamentele expirate sunt colectate și distruse de Agenția Medicamentului și Dispozitivelor Medicale. Acestea provin de la agenți economici, distribuitori și spitale. E vorba de aproximativ 2-3 tone anual. Totuși, potrivit estimărilor, această cantitate reprezintă mai puțin de jumătate din totalul medicamentelor expirate, restul provenind de la  populație.


REPORTER: GABRIELA SULEAC
Imagine: E. Picicur, M. Lisnic

author-img_1

Redacția TVR Moldova

Reporter