Extern

Negocieri la Istanbul: Kremlinul prezintă delegația, fără Putin

post-img
imagine simbol

La Istanbul sunt programate negocieri de pace între Ucraina și Rusia, mediate de președintele turc Recep Tayyip Erdogan. Delegaţia anunţată de Kremlin pentru negocierile directe propuse de însuşi Putin cuprinde oficiali din eşalonul secund, între care un asistent al preşedintelui rus, doi miniştri adjuncţi, doi oficiali din spionajul militar rus (GRU). Unii dintre ei au făcut parte şi din delegaţia rusă care a purtat negocieri cu Ucraina la scurt timp după începerea invaziei ruse, în martie 2022.

Potrivit tvrinfo.ro, delegaţia rusă va fi condusă de consilierul prezidenţial Vladimir Medinski, viceministrul de Externe Mihail Galuzin şi viceministrul Apărării Alexander Fomin, potrivit listei publicate de Kremlin.

Vladimir Medinski, cel care a condus echipa şi la negocierile desfăşurate imediat după ce Rusia a declanşat invazia, negocieri eşuate în martie 2022. Printre pretenţiie maximale emise atunci se număra neutralitatea Ucrainei.

Preşedintele rus Vladimir Putin nu face parte din delegaţia rusă care se va deplasa joi în Turcia pentru discuţii pe tema conflictului din Ucraina, deşi preşedintele ucrainean, care se va afla la Ankara, îi lansase provocarea de a discuta în persoană.

Nici Donald Trump nu va merge în Turcia, deşi nu a exclus această ipoteză imediat după ce a îndemnat părţile la negocieri directe. Secretarul american de stat, Marco Rubio, se află deja în Turcia, la Antalya, unde participă la o reuniune informală a miniştrilor de Externe din NATO. Lui i se vor alătura, potrivit unor surse diplomatice, emisarii speciali ai lui Trump pentru Ucraina şi Rusia, Keith Kellogg şi Steve Witkoff. Aceştia ar putea participa la preconizatele discuţii de la Istanbul.

Miercuri dimineaţă, Zelenski se declarase pregătit pentru „orice format de negociere” pentru a pune capăt războiului cu Rusia şi a declarat că va decide asupra „măsurilor care vor fi luate” după ce va şti cine va reprezenta Moscova la discuţiile programate să aibă loc joi la Istanbul.

Zelenski a mai spus că are prevăzut în program să se întâlnească, joi, cu preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan la Ankara, dar dacă liderul de la Kremlin va de acord să zboare la Istanbul, el şi Erdogan vor veni la el.

Şeful Biroului prezidenţial, Andrii Iermak, a declarat că dacă Putin refuză să vină în Turcia, acesta va fi ultimul indiciu al lipsei de voinţă a Rusiei de a pune capăt războiului.

Negocierile ruso-ucrainene care vor avea loc joi la Istanbul vor aborda chestiuni politice şi tehnice, a declarat miercuri consilierul de politică externă al preşedintelui rus Vladimir Putin, Iuri Uşakov, notează agenţia EFE.

Ucraina a început în avans, în Turcia, pregătirile pentru ce ar putea constitui primele negocieri directe cu Moscova, în 3 ani şi două luni. Ministrul Afacerilor Externe, Andrii Sîbiha, s-a întâlnit deja, în Antalya, în marja reuniunii informale a şefilor diplomaţiilor NATO, cu secretarul american de stat, Marco Rubio, dar şi cu senatorul republican Lindsey Graham, iniţiatorul unui nou pachet de sancţiuni la adresa Moscovei.

Coordonarea poziţiilor în această săptămână critică a fost subiectul discuţiilor desfăşurate într-o atmosferă jovială, potrivit detaliilor publicate de reprezentantul Kievului. Moscova trebuie să înţeleagă faptul că respingerea păcii are un cost, a subliniat acesta.

El a informat de asemenea partenerii Ucrainei, prin secretarul general al NATO, despre eforturile diplomatice intense, în contextul refuzului continuu din partea Rusiei de a accepta o încetare a focului.

Mai mult, Moscova continuă operaţiunile militare. Trei oameni au fost ucişi ieri în apropiere de Sumy, într-un atac cu rachete asupra unui complex industrial.

Liderul de la Kremlin a avut iniţiativa acestor negocieri, după ce a respins un ultimatum prin care principalii aliaţi europeni ai Ucrainei au ameninţat Rusia că dacă începând de lunea care a trecut nu acceptă o încetare a focului pentru 30 de zile îi vor impune noi sancţiuni.

Ultimele negocieri directe ruso-ucrainene au avut loc tot la Istanbul în martie-aprilie 2022, la o lună după lansarea invaziei ruse asupra Ucrainei. Conform Rusiei, la acele negocieri aproape fusese convenit un acord de pace, dar care în final a fost abandonat de Kiev la cererea fostei administraţii americane a preşedintelui Joe Biden şi a premierului britanic de la acea vreme, Boris Johnson, iar Ucraina nu a mai dorit să-l semneze de îndată ce trupele ruse s-au retras din zona capitalei Kiev.

author-img_1

Svetlana Cojocaru

Reporter