Uniunea Națională a Barourilor din România (UNBR) se arată solidară cu Uniunea Avocaților din Republica Moldova, care a anunțat grevă generală pentru zece zile, în semn de protest față de amendamentele votate de Parlamentul Republicii Moldova pe 11 iulie 2025.
Într-un comunicat de presă, UNBR își exprimă profunda îngrijorare față de adoptarea amendamentelor ce vizează activitatea avocaților din R. Moldova, fără o consultare prealabilă cu profesia.
„Este de neînțeles cum un stat aflat în plin parcurs de aderare la Uniunea Europeană poate adopta asemenea modificări cu impact sistemic asupra profesiei de avocat, fără o corelare cu legislația europeană în materie și fără a se inspira din bunele practici ale altor state membre, alegând în schimb calea unei imixtiuni directe a statului în organizarea profesiei și în procedurile disciplinare, afectând grav independența avocaților, aceasta nefiind un privilegiu, ci o condiție esențială pentru garantarea existenței unui stat de drept autentic”, se mai spune în comunicatul UNBR.
Citește și: Avocații au anunțat grevă generală pentru zece zile. Ce s-a întâmplat?
Profesia de avocat este un pilon esențial al statului de drept, iar autonomia sa nu este negociabilă și nici subordonată intereselor politice, subliniază reprezentanții avocaților de peste Prut. „Reglementările care vizează structura organelor de autoguvernare ale profesiei, interzicerea mandatelor succesive, modificarea mecanismelor disciplinare sau restrângerea accesului în funcții de reprezentare, adoptate într-un mod lipsit de transparență, subminează direct principiile fundamentale ale unei profesii de avocat libere și constituie un atac asupra democrației și drepturilor fundamentale ale cetățenilor”, precizează UNBR.
Reprezentanții profesiei de avocat din România îndeamnă autoritățile competente din Republica Moldova să revină la dialog instituțional, să respecte principiile consultării publice și să evite orice formă de ingerință în organizarea profesiei de avocat, „care trebuie să rămână liberă, autonomă și ghidată de propriile standarde de etică și responsabilitate profesională”.
Citește și: Greva avocaților: Experții susțin că deputații s-au pripit cu amendamentul Bandalac
De asemenea, UNBR își reafirmă „disponibilitatea de a susține, prin toate mijloacele legale și instituționale, apărarea valorilor fundamentale ale profesiei de avocat și a drepturilor celor care o exercită cu demnitate în Republica Moldova”.
După anunțarea grevei generale, Ministerul Justiției din Republica Moldova a invitat astăzi reprezentanții Uniunii Avocaților la discuții.