Justiție

Greva avocaților: Ministerul Justiției și protestatarii nu au ajuns la compromis

video

Ministerului Justiţiei susține că modificările la Legea Avocaturii au ca scop soluționarea unor probleme semnalate de cetățeni. Schimbările legislative operate recent îi nemultumeste pe avocați care au declarat o grevă. Noile norme au fost prezentate luni la întrevederea dintre Ministerul Justiţiei şi Uniunea Avocaţilor. Părțile au convenit să continue consultările în cadrul unui grup de lucru.

Amendamentele la Legea Avocaturii din Republica Moldova urmează să fie analizate suplimentar și, dacă va fi necesar, îmbunătățite. Uniunea Națională a Barourilor din România îşi exprimă sprijinul pentru avocații din Republica Moldova și face apel la respectarea independenței profesiei de avocat.

UNIUNEA NAŢIONALĂ A BAROURILOR DIN ROMÂNIA: "Uniunea Națională a Barourilor din România a urmărit modificările recente aduse Legii cu privire la avocatură din Republica Moldova și își exprimă profunda îngrijorare față de adoptarea acestora fără o consultare prealabilă cu profesia. UNBR condamnă orice acțiune legislativă care afectează independența, autonomia și funcționarea democratică a avocaturii." Şi Avocatul Poporului din Republica Moldova a criticat decizia Parlamentului de la Chişinău.

AVOCATUL POPORULUI DIN REPUBLICA MOLDOVA: "Amendamentele au fost înregistrate (...) fără ca Uniunea Avocaților din Republica Moldova – principala parte interesată – să fie consultată anterior sau să aibă posibilitatea de a formula opinii. O asemenea abordare încalcă cerințele de transparență decizională. (...) Lipsa consultării prealabile pe un subiect ce afectează direct arhitectura internă a unei profesii juridice autonome contravine principiilor bunei guvernări și celor statuate în lege."

Contactat de TVRMOLDOVA, preşedintele Uniunii Avocaţilor, Dorin Popescu, nu a răspuns la telefon pentru comentarii.

La ultima şedinţă a Parlamentului din această legislatură, deputaţii au adoptat câteva amendamente cu privire la Legea nr. 1260/2002 despre avocatură.

Potrivit acestora, în componența Comisiei de licențiere a profesiei de avocat și a Comisiei pentru etică și disciplină, vor fi câte trei membri desemnați de Ministerul Justiției din rândul reprezentanților mediului academic sau ai societății civile, cu expertiză juridică și o reputație ireproșabilă.

De asemenea, au fost interzise taxele pentru examinarea plângerilor privind abaterile disciplinare ale avocaților dar și limitarea mandatului membrilor Consiliului Uniunii la unul singur.

Președintele Uniunii Avocaților a calificat modificările drept un atac fără precedent asupra independenței și autonomiei profesiei de avocat. În semn de protest, acesta a anunţat o grevă.

author-img_1

Redacția TVR Moldova

Reporter