„Pentru R. Moldova este foarte important ca și președintele României, și majoritatea parlamentară care va forma următorul Guvern al României să fie una pro-europeană, să fie una care să ne susțină, care să ne ajute în parcursul nostru european” - declarații în acest sens au fost făcute de către președintele Parlamentului, Igor Grosu, liderul PAS, în cadrul emisiunii „Punctul pe AZi”, de la TVR MOLDOVA.
„România este principalul și cel mai important avocat pe gratis care ne ajută în procesul de integrare europeană. Ma tem și să mă gândesc într-un scenariu care ar spune cineva – nu UE, hai să facem altceva, nu mai puteți miza pe ajutorul nostru. Evident că avem nevoie de o Românie europeană, o Românie în care să nu vedem discurs xenofob, cu elogierea personajelor din istorie care au participat la Holocaust, au făcut atrocități și tu când vii cu astfel de mesaje evident pentru noi apare un semn de întrebare – noi nu o să putem avea astfel de interlocutori, este un pericol pentru noi un astfel de politician să ajungă într-o funcție atât de importantă”, a spus Igor Grosu.
În context, Igor Grosu a menționat că PAS va îndemna alegătorii din R. Moldova să suțină în turul doi de scrutin candidatul pro-UE, Elena Lasconi. „Noi nu putem glumi, nu ne putem juca cu soarta unei țări cum este România care ocupă un rol important nu doar pentru R. Moldova în procesul de integrare europeană, dar în sud-estul Europei, flancul sudic România este un jucător foarte important”, a spus președinte PAS.
Igor Grosu s-a referit și la votul alegătorilor din R. Moldova: „Felicitări cetățenilor R. Moldova, constat cu o deosebită satisfacție că numărul prezenței la vot crește, mă bucur că cetățenii R. Moldova au prins firul –nu ești pur și simplu posesorul unui document care îți permite mai ușor să călătorești, să fii cetățean al UE, dar tu ai această cetățenie pentru a participa la procesul de luare a deciziilor. Este important să continuăm acest val să crească. Mă bucur că valul de populiști nu prea a prins la noi”.
Totodată, președinte Parlamentul s-a referit și la securizarea spațiului online.
„Cum securizăm – este o soluție - cu binișorul. De exemplu, în cazul țărilor mici, cum e R. Moldova, nu contăm foarte mult în afacerea asta globală este să avem o voce comună cu statele europene în care trebuie să fie stabilite reguli foarte clare în raport cu toate platformele gigante care au depășit dimensiunea de afacere, ele au ajuns pentru a influența procese democratice, geopolitice, sunt instrumente folosite împotriva țărilor luate în parte. Cu mai puțin binișorul – atunci când noi vom vedea, dar noi vedem că, cu binișorul nu suntem auziți sau să îi punem într-un cadru legal, într-un respect legal, atunci noi vom fi nevoiți să ne rezervăm dreptul de acționa pentru a ne proteja țara. Nu exclud nicio opțiune (n.r. de a închide aceste platforme). Dacă vom vedea un pericol la adresa țării și toate solicitările, apelurile când cineva instigă, cheamă la răsturnarea ordinii publice, folosește deliberat se face o campanie la adresa securității statului noi suntem obligați să intervenim”, a spus Igor Grosu.
Citiți și:
Prezență importantă la vot a cetățenilor români din R. Moldova. Ce spun analiștii politici