Social

73% dintre femeile din R. Moldova au fost supuse, cel puţin o dată în viaţă, violenţei

73% dintre femeile din R. Moldova au fost supuse, cel puţin o dată în viaţă, violenţei

73 la sută dintre femeile din Republica Moldova au fost supuse, cel puţin o dată în viaţă, violenţei. Iar... trei din patru consideră că ceea ce li s-a întâmplat e un lucru obişnuit. Este o statistică sumbră, dar care se vrea combătută. De Ziua Internațională pentru eliminarea violenței împotriva femeilor, zeci de persoane au pornit într-un marş, prin care au dat startul campaniei naționale "Şaisprezece zile de activism împotriva violenței în bază de gen".

ANGELINA UNGUREANU, jurnalist TVR MOLDOVA: „Anual, mii de femei din Republica Moldova sunt supuse violenţei sub orice formă. Unele cazuri au un sfârşit tragic. Doar anul trecut, 21 de femei au fost ucise de parteneri. Majoritatea cazurilor, şi anume 14, s-au produs în mediul urban. Celelalte în localitatile rurale”.

Cu fulare orange şi cu pancarte în mâini, peste 100 de oameni au pornit într-un marş pe străzile Chişinăului în cadrul campaniei naționale "16 zile de activism împotriva violenței în bază de gen".

„Să transmitem că în societatea secolului 21 nu este loc pentru violenţă, nici la un nivel de ţări, regional, global, individual şi de familie. Violenţa asupra femeilor este un fenomen care, din păcate, este des întâlnit în casele şi familiile din RM”.

EXCELENŢA SA, FERN HORINE , ambasadorul Marii Britanii la Chişinău: „În întreaga lume, o femeie din trei este supusă violenţei. Poate fi sora, mama, nepoata sau cea mai bună prietenă a ta. Acest lucru trebuie să fi combătut şi redus”.


Pe parcusul campaniei vor fi desfăşurate acţiuni de informare şi sensibilizare faţă de cazurile de violenţă.


DANIELA MISAIL-NICHITIN, ministrul de Interne: „Eu am să folosesc această ocazie să încurajez încă odată orice persoană care trece printr-o formă sau alta de violenţă, să sesizeze de la primele semnale despre aceste situaţii, pentru că cu cât mai devreme se intervine, cu atât lucrurile nu escaladează”.


VERONICA MIHAILOV-MORARU, ministrul Justiţiei: „Mai este o parte ce ţine de profesioniştii care aplică legea. Ne referim aici la poliţişti, rpocurori, judecători. Ei pe lângă faptul că trebuie să cunoască, să se familiarizeze foarte rapid cu multitudinea de modificări ale legislaţie, este important să analizeze şi să aplice corect legea”.


CESLAV PANICO, avocatul Poporului: „Avem nevoie de mai multe servicii sociale, servicii psihologice pentru a reabilita şi preveni consecinţele violenţei în familie”.


Iar artista Victoria Paeeva a redat prin intermediul lucrărilor sale imaginea unei victime a violenţei.


VICTORIA PEEVA, artistă: „Faţa care este fără machiaj simbolizează femeia care a pierdut identitatea fiind abuzată mulţi ani. Hârtie din care sunt sculptate aceste sculpturi, haina, simbolizează emoţiile, care pe alocuri au fost netezite, pe alocuri rupte, pe alocuri motolite”.


La nivel global, 133 de femei de vârste diferite îşi pierd zilnic viaţa după ce sunt supuse violenţei în familie. Cazurile de violență pot fi raportate la telefonul de încredere pentru femei şi fete, la Centrul de Justiţie Familială al Poliţiei sau la 112.


TELEFONUL DE ÎNCREDERE PENTRU FEMEI ŞI FETE 0.8008.8008 CENTRUL DE JUSTIŢIE FAMILIALĂ 060859988 SERVICIUL UNIC DE URGENŢĂ 112 ROMÂNIA LINIA FIERBINTE 0800.500.333

author-img_1

Redacția TVR Moldova

Reporter