La primul tur al alegerilor prezidențiale din România s-a înregistrat un record de participare a basarabenilor români din Republica Moldova - aproape 81 de mii de persoane au mers la urne. Şaizeci la sută dintre ei au ales-o pe Elena Lasconi, candidata USR. Călin Georgescu, câştigătorul votului de ieri din România, a obţinut doar 3,11 procente din sufragiile basarabenilor. Experții cred că românii basarabeni au ales un preşedinte care să reprezinte interesele întregului popor şi să asigure consolidarea relaţiilor dintre Chişinău şi Bucureşti, în parcursul european al țării
În primul tur al scrutinului prezidențial din România, desfășurat în perioada 22 - 24 noiembrie, peste 80.942 de basarabeni cu cetăţenie română și-au exprimat opțiunile de vot la cele 59 de secții electorale deschide pe teritoriul R. Moldova. Datele arată că cei mai mulți români au votat-o pe Elena Lasconi – 45.590 de persoane sau 56,65% din numărul total al votanților. Pe locul doi s-a situat Nicolae Ciucă. Actualul președinte al Senatului României a acumulat 16.175 de voturi, adică 20,1%. Marcel Ciolacu a fost votat de 5.563 de votanți sau 6,91%, urmat de Mircea Geoană, cu 4.567 de voturi sau 5,67%, iar George Simon a fost votat de 3.202 de basarabeni, adică 3,98% din numărul total al electorilor.
PREZENȚA LA VOT, CETĂȚENII ROMÂNI DIN R. MOLDOVA
TOTAL 80.942 cetățeni
Elena Lasconi - 45.590 persoane (56,65%)
Nicolae Ciucă – 16.175 persoane (20,1%)
Marcel Ciolacu - 5.563 persoane (6,91%)
Mircea Geoană - de 4.567 persoane (5,67%)
George Simon - 3.202 persoane (3,98%)
Aceste rezultate arată că interesele cetâțenilor români din Republica Moldova sunt aliniate la tot ce înseamnă integrare europeană și consolidarea relațiilor cu România, spun analiştii de la Chişinău.
ANATOL ȚĂRANU analist politic: „De la alegeri la alegeri crește participarea cetățenilor R. Moldova cu cetățenie română la alegerile din România, asta vorbește despre faptul că ceea ce se numește identitatea românească a R. Moldova se consolidează. România este percepută de cetățenii R. Moldova ca patria lor istorică și procesele care au loc în România nemijlocit sunt abordate de cetățenii R. Moldova ca propriile lor probleme și interese”.
ANDREI CURĂRARU expert în politici publice, WatchDog: „Observăm un rol sporit pentru tot ce înseamnă votul din R. Moldova în alegerile din România. Am văzut acest trend în cadrul alegerilor europarlamentare, acum avem un număr și mai mare de oameni care au votat, și-au dat interesul. O tendință diferită față de ceea ce vedem în România, ori candidatul Lasconi câștigă mai bine de jumătate din voturile venite din R. Moldova, fapt ce arată că interesele R. Moldova sunt mai degrabă aliniate la tot ce înseamnă integrare europeană și meținerea unui parteneriat strategic cu UE, inclusiv pentru România”.
Potrivit lui Curăraru, votul din Republica Moldova va avea o importantă influență şi asupra rezultatelor din turul doi al prezidenţialelor din România.
ANDREI CURĂRARU expert în politici publice, WatchDog: „În acest sens, cred că e indicat ca politicienii din România să dea mai multă atenție alegătorilor din Basarabia, inclusiv celor care sunt în diaspora, ori 1,5 milioane de votanți ar putea să modifice esențial rezultatele atât ale alegerilor prezidențiale cât și ale celor parlamentare”.
Pentru alegerile prezidențiale din România, în R. Moldova au fost deschise 59 de secții de votare cu şapte mai mult decât la alegerile europarlamentare din vară. Atunci la urne s-au prezentat aproximativ 57.000 de alegători moldoveni cu cetăţenie română, cu 20.000 mai mulţi faţă de parlamentarele din 2019.