Actualitate

Mai puțin de 1% din prejudiciile cauzate mediului sunt achitate

Mai puțin de 1% din prejudiciile cauzate mediului sunt achitate

Un audit al Curţii de Conturi arată că nu s-au plătit amenzi de 4 milioane de lei în urma unor prejudicii cauzate mediului, calculate la peste 785 de milioane de lei, sumă din care a ajuns mai puţin de 1 la sută în bugetul de stat. În urma verificării, s-a mai constat că Inspectoratul pentru Protecţia Mediului nu are un mecanism adecvat de monitorizare a amenzilor şi a plăţii prejudiciilor, iar cadrul normativ în baza căruia lucrează instituţia este învechit. În acelaşi timp, inspectoratul se confruntă şi cu alte deficienţe, inclusiv o criză de inspectori.

În perioada 2021 – 2023, prejudiciile cauzate mediului din Republica Moldova au fost calculate la peste 792 de milioane de lei. Din această sumă, doar puţin peste 6 milioane, adică 0,8%, au fost plătite către bugetul de stat.

PREJUDICII CAUZATE MEDIULUI, 2021 – 2023 Prejudicii calculate 792,2 milioane de lei Prejudicii achitate 6,3 milioane de lei

LARISA CEBAN auditor, Direcția Generală de Audit, Curtea de Conturi: „Totodată, unele persoane cărora li s-au aplicat amenzi nu au onorat obligaţiunile faţă de stat pe parcursul anilor 2021 – 2023, fiind acumulate restanţe faţă de bugetul de stat în sumă de 3,8 milioane lei. Către executorii judecătoreşti, pentru executarea silită, nu au fost transmise întregul volum al obligaţiunilor faţă de bugetul de stat, 1,5 milioane lei rămânând fără supraveghere şi monitorizare adecvată, persistând un risc mare de nerecuperare a acestora”.

Responsabilii de la Inspectoratul de Mediu au declarat că vor nominaliza un funcţionar care să raspundă de monitorizarea proceselor verbale de sancţionare și colaborarea cu Ministerul Afacerilor Interne, pentru a îmbunătăți sistemul informațional de evidență a contravențiilor.


DANIEL ZUGRAVU şef adjunct, Inspectoratul pentru Protecţia Mediului: „Prejudiciile... majoritatea dintre ele sunt cauzate solului şi subsolului. Pe o bună parte din ele, din sutele astea de milioane pe care le avem... sunt deja deschise dosare penale. Şi în prezent nu avem o finalitate pe ele, de aceea nu avem aceste sume încasate. Sunt folosite metode de calcul ale unui cadru învechit, într-adevăr. Avem de ex codul silvic care este din anii 90... probabil către martie 2025 o să avem şi o nouă modalitate de calcul a prejudiciilor cauzate fondului forestier. Mai avem câteva legi care urmează să stabilim calculul, prejudiciile la ele, deoarece este foarte mic”.


Auditul a mai constat că există o criză de inspectori, iar unele procesele verbale de control și de contravenție sunt completate cu greşeli, ceea ce poate duce la anularea acestora.


LARISA CEBAN auditor, Direcția Generală de Audit, Curtea de Conturi: „Supraestimarea indicatorilor de realizare a controalelor planificate a fost cauzată şi de numărul semnificativ de posturi vacante de inspectori. Gradul de încadrare în anii 2021 – 2023 al personalului în funcţia de control variind între 67,4% - 70,9%”.


Ministerul Mediului recunoaşte că sunt lacune legislative care cauzează aceste deficienţe la Inspectoratul de Mediu.


ALIONA RUSNAC secretar de stat, Ministerul Mediului: „Mecanismul nu este clar stabilit şi din acest considerent sigur că urmează să fie efectuate toate modificările în cadrul normativ, dar mergem nemijlocit şi pe reforma instituţiei. Noi suntem pe ultima sută de metri, privind aprobarea în prima lectură a proiectului de lege privind răspunderea de mediu cu referire la prevenirea şi repararea daunelor aduse mediului. După va fi elaborată metodologia de calculare a daunei aduse mediului. Se preconizează pe 5 decembrie lectura 1”.


Auditul a fost realizat de Curtea de Conturi între anii 2021-2023.

author-img_1

Redacția TVR Moldova

Reporter