Europa azi

UE continuă sprijinul pentru sectorul digital din Ucraina: A fost lansat un hub dedicat donațiilor în domeniul tehnologiei digitale

post-img
European flag and Ukrainian flag
Sursa foto: © European Union 2022 - Source : EP

În cadrul Adunării digitale, care a avut loc la 21 și 22 iunie la Toulouse, Comisia Europeană și Președinția franceză a Consiliului Uniunii Europene au organizat o sesiune privind continuarea sprijinului pentru sectorul digital din Ucraina. Această sesiune a fost marcată de lansarea unui hub dedicat donațiilor în domeniul tehnologiei digitale pentru Ucraina, informează CaleaEuropeană.ro.

BFCO

Miniștrii din statele membre au semnat, de asemenea, o declarație privind tranziția climatică pentru a reduce amprenta ecologică a sectorului digital și au discutat acțiuni concrete pentru a consolida rolul de lider al UE în domeniul tehnologiilor imersive. Statele membre au convenit să acționeze împreună în aceste două domenii cruciale și să solicite sprijinul Comisiei pentru a defini obiective specifice pentru sectorul TIC în cadrul tranziției ecologice și pentru a dezvolta tehnologii imersive în conformitate cu valorile fundamentale

„Este mai important ca niciodată să menținem Ucraina cât mai aproape posibil de piața unică a UE. În ultimele luni, Uniunea Europeană a dat deja dovadă de o puternică solidaritate cu Ucraina. Cu toate acestea, sunt încă necesare eforturi masive pentru a reconstrui țara. Oferirea unei coordonări și a unei structuri la nivelul UE ne va ajuta să asigurăm un sprijin sporit și continuu pentru sectorul digital al Ucrainei”, a transmis Thierry Breton, comisarul european pentru piața internă.

Ediția din acest an a Adunării digitale a fost dedicată, de asemenea, obiectivelor pentru 2030 prezentate în Comunicarea Comisiei privind deceniul digital, inclusiv în ceea ce privește competențele digitale, infrastructurile digitale, lanțul valoric digital și transformarea digitală. De exemplu, au fost formulate sugestii de acțiuni pentru atingerea obiectivului privind competențele, în special în ceea ce privește modul în care se poate ajunge la 20 de milioane de specialiști TIC până în 2030, convergența de gen, precum și creșterea numărului de experți sectoriali care utilizează tehnologii digitale avansate.

Tech4UA: Mobilizarea actorilor digitali în sprijinul Ucrainei

Comisarul Breton, în cooperare cu președinția franceză și cu reprezentanți-cheie din sectorul tehnologic, a asigurat continuarea sprijinului acordat sectorului digital al Ucrainei, în special sprijin pentru echipamente, în plus față de cele 25 de milioane de euro oferite deja de Comisie. Această sesiune a fost marcată, de asemenea, de lansarea unui hub dedicat tehnologiei digitale pentru donațiile de echipamente către Ucraina.

BFCO

Cu sediul în Slovacia, acest hub va permite reducerea birocrației la frontieră pentru companiile care donează echipamente și le va permite acestora să acopere costurile de transport. În plus, participanții au convenit să ofere o coordonare și o structură la nivelul UE pentru un sprijin tehnic continuu și au discutat despre iminenta asociere a Ucrainei la Programul Europa digitală. Principalele obiective sunt sprijinirea populației din Ucraina și a refugiaților, precum și sprijinirea restabilirii infrastructurilor de conectivitate și perm

Viitorul internetului: Consolidarea capacităților tehnologice ale UE

În cadrul acestei sesiuni dedicate viitorului internetului, reprezentanții UE, miniștrii și părțile interesate și-au reafirmat angajamentul de a proteja și respecta drepturile omului online și în întreaga lume digitală. Participanții au solicitat, printre altele, dezvoltarea în continuare a industriei europene de semiconductori, prin intermediul Legii europene privind cipurile, pentru a atinge 20% din cota de piață globală până în 2030; să investească în tehnologiile digitale; precum și să dezvolte tehnologii imersive în conformitate cu valorile, drepturile fundamentale și reglementările europene. În urma dezbaterii din cadrul Adunării digitale, statele membre vor începe să discute acțiuni concrete pentru a profita de oportunitățile care decurg din tehnologiile imersive, în conformitate cu valorile fundamentale europene.

Către o tranziție ecologică și digitală de succes în Europa

Tranziția digitală și o utilizare mai inteligentă și mai ecologică a tehnologiilor vor ajuta UE să reducă emisiile nete de gaze cu efect de seră cu cel puțin 55% până în 2030 și să facă din Europa primul continent neutru din punct de vedere climatic până în 2050. În paralel cu Adunarea digitală din acest an, miniștrii din statele membre au discutat despre acțiuni concrete de reducere a amprentei de mediu a sectorului digital, cu obiectivul de a utiliza întregul potențial al tehnologiilor pentru a-l transforma într-o pârghie pentru tranziția ecologică, precum și de a monitoriza și optimiza costul de mediu al sectorului digital.

author-img_1

Svetlana Cojocaru

Reporter