Actualitate

O nouă misiune de pace îndeplinită cu succes în Kosovo

video

Cel de-al 20-a contingent al Armatei Republicii Moldova a revenit acasă din misiunea de menţinere a păcii KFOR, din Kosovo. Militarii au fost întâmpinaţi de conducerea ministerului Apărării și au primit medalii și diplome pentru efortul pe care l-au depus în misiunea din străinătate.

ZFR

Timp de şase luni, 41 de militari din Republica Moldova au executat acţiuni de securitate, pază şi patrulare în regiunea Kosovo. Ei s-au aflat sub comanda lui Petru Tutunaru, care a participat pentru prima dată într-o astfel de misiune internaţională.

PETRU TUTUNARU, maior, Armata Naţională: Într-o perioadă foarte scurtă, efectivul a fost închegat şi detaşat în misiune. Astfel, nota este la sigur 10 pentru fiecare separat dar şi în ansamblu. Suntem la un nivel înalt. Nu este doar aprecierea mea dar şi aprecierea conducerii comandamentului regional unde ne-am aflat pe parcursul a şase luni.

IRA TUTUNARU, soţia militarului: Astăzi avem emoţii doar de mândrie şi fericire că în sfârşit ne-am reîntâlnit. Familia noastră s-a reunit. I-am dus foarte mult dorul. I-am fost alături şi l-am susţinut. Ne bucurăm foarte mult că a ajuns acasă.

În premieră, în această misiune au fost detaşate şi patru femei. Printre ele şi Irina Chiosa, de 24 de ani.

IRINA CHIOSA, locotenent, Armata Naţională: Eu ca comandant de secţie am avut misiunea de patrulare, de serviciu la baza şi apărarea mănăstirii de acolo care se află în gestiunea ONU. Sunt foarte mândră că am executat misiunea cu succes şi comandantul meu a apreciat asta.

ZFR

Militarii basarabeni s-au remarcat printr-o pregătire foarte bună la toate capitolele.

"Misiunea noastră a fost ca să menţinem un mediu de securitate cât mai sigur şi stabil în zona de operaţii. Am executat misiuni de patrulare, escortă şi paza obiectivelor militare."

"Am stat la baza sau la veghea sănătăţii efectivului în timp ce îşi executaţii funcţia lor. A fost o misiune foarte interesantă pentru mine, mai ales că am fost pentru prima dată într-o misiune."

Din nefericire, unul dintre militarii reveniţi acasă a murit, acum câteva zile, într-un accident pe bicicletă, iar camarazii lui au ţinut astăzi un minut de reculegere. Conducerea Ministerului Apărării a ţinut să le mulţumească tuturor pentru curaj și devotament.

ANATOLIE NOSATÎI, ministrul Apărării: Ministerul Apărării continuă să îndeplinească acele programe iniţiate pentru a dota armata cu toate necesare, pentru ca dumneavoastră să vă pregătiţi şi să vă îndepliniţi misiunea de bază - apărarea integrităţii şi suveranităţii Republicii Moldova. Dumneavoastră sunteţi cei care livraţi securitate pentru ca cetăţenii noştri să se simtă siguri şi să poată munci în pace.

Din 2014 şi până în prezent, 820 de militari basarabeni au participat la misiuni de menţinere a păcii in Kosovo, cu sprijinul oferit de forțele armate ale Italiei şi SUA.

author-img_1

Cristina Mirca

Reporter