Social

Butoaiele cu must, adevărat pericol în perioada de fermentare a vinului

Butoaiele cu must, adevărat pericol în perioada de fermentare a vinului

Culesul strugurilor este în toi. În aceste zile, gospodarii prepară mustul, pe care îl depozitează în beciuri. Unii uită însă că gazele de la fermentarea vinului sunt extrem de periculoase şi le pot pune viaţa în pericol. Astfel că specialiştii îndeamnă oamenii să fie prudenți în perioada fermentării și le recomandă să nu depoziteze recipientele cu must în beciuri sau în spații în care nu au ventilare corespunzătoare.

ZFR

Pe mai multe podgorii din satul Sireţi, raionul Străşeni, culesul strugurilor este în toi. Am mers în gospodăria lui Gheorghe Sula, care prepara vinul nou.


GHEORGHE SULA, gospodar: „O culegem de pe deal, o aducem acasă, o dăm la zdrobire, după care lăsăm să fermenteze în cadă şi din cadă o scoatem şi punem în butoaie. Aşteptăm deja să fiarbă şi ştim că nu trebuie să intrăm când e fierberea în beci că trebuie să fim foarte atenţi”.


Beciul gospodarului poate servi un exemplu şi pentru alţi localnici. Pe lângă faptul că e plin cu borcane de dulceaţă, zacuscă şi murături, acesta are mai mult găuri de aerisire ce împiedică acumularea de dioxid de carbon în timpul fermentării mustului.

ZFR


GHEORGHE SULA, gospodar: „Da, sunt două găuri, una în colţul acesta şi alta în celălalt colţ ca aerul să circule. Strugurii îi zdrobim acum şi după depozităm vinul aici în beci. Deja să fim sănătoşi, să-l putem bea”.


În cazul în care concentraţia de dioxid de carbon în aer este foarte mare, o persoană îşi pot pierde cunoştinţa, iar consecinţele pot fi chiar fatale. Medicii şi salvatorii îndeamnă populaţia să fie responsabilă şi să nu intre în încăperile nearisite în timpul fermentării.


RODICA CEAVDAR, medic de familie: „Dioxidul de carbon este un gaz care nu are gust şi nici miros este mai greu decât oxigenul, de aceea el se depozitează jos într-o încăpere. Pentru o perioadă de aproximativ 30 de zile este recomandat de a nu intra în această încăpere”.


LILIANA PUŞCAŞU, ofiţer de presă, Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă: „Excludeţi amplasarea recipientelor cu must pentru fermentat în spaţii închise. Anunţaţi pe cineva că veţi intra în astfel de încăpere. Verificaţi concentrarea de oxigen în încăperea în care intraţi prin aprinderea unei lumânări. În cazul în care se va stinge înseamnă că nu există suficient oxigen. Nu intraţi fără echipament de protecţie în încăperea în care există deja o victimă pentru că este posibil să fiţi intoxicat şi dumneavoastră”.


Potrivit Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă, anul trecut nu au fost înregistrate decese din cauza intoxicaţiilor cu dioxid de carbon. În situaţii de risc, specialiştii îndeamnă oamenii să sune la serviciul unic de urgenţă 112.

author-img_1

Redacția TVR Moldova

Reporter