Extern

Armata rusă a lansat noi atacuri cu drone asupra Ucrainei, care au vizat pentru a cincea oară în această lună capitala Kiev

Armata rusă a lansat noi atacuri cu drone asupra Ucrainei

Noaptea trecută, armata rusă a lansat noi atacuri cu drone asupra Ucrainei, care au vizat pentru a cincea oară în această lună capitala Kiev. Potrivit autorităților ucrainene, toate dronele lansate de Rusia asupra orașului au fost distruse fără a fi înregistrate victime sau distrugeri. Atacuri au avut loc și asupra regiunilor Nikolaiv și Harkov. În urma bombardamentelor asupra orașului Oceakov din regiunea Nikolaiv, o femeie de 70 de ani a fost ucisă. Potrivit datelor preliminare, în orașul Harkov a izbucnit un incendiu, dar nu s-au înregistrat vicitme sau distrugeri. În mesajul său zilnic către cetăţeni, preşedintele Ucrainei Volodymyr Zelenskyy a anunţat despre încheierea unor noi acorduri privind livrarea de armament şi finanţare pentru propria industrie producatoare de rachete si drone.

ZFR

Volodymyr Zelenskyy a mulţumit aliaţilor occidentali, inclusiv României pentru asistenţa acordată Ucrainei pentru a combate agresiunea rusă. El a precizat că a convenit la sfârşitul săptămânii trecute cu partenerii asupra suplimentării ajutoarelor militare pentru Ucraina, inclusiv a sistemelor de apărare antiaeriană. E vorba de acorduri semnate într-un moment extrem de critic având în vedere situaţia complicată de pe front şi loviturile aeriene repetate ale Rusiei asupra orașelor ucrainene, care continuă să facă distrugeri ale infrastructurii şi victime în rândul civililor.


VOLODYMYR ZELENSLKYY preşedintele Ucrainei: „Principalul obiectiv pentru noi acum, la începutul toamnei, este să întărim la maxim poziția Ucrainei, a ucrainenilor, să ne protejăm orașele și satele de teroarea rusă și, bineînțeles, să oferim mai multe oportunități soldaților noștri de pe front”.


Săptămâna aceasta ne-a adus noi acorduri privind muniția pentru Ucraina, privind finanțarea producției de arme, drone și rachete în Ucraina. Apărarea aeriană este o prioritate constantă. Și continuăm să ne convingem partenerii de la toate nivelurile cu privire la capacitatea necesară pentru a lovi la distanţe lungi.

ZFR


Volodimir Zelenski a reafirmat că va prezenta un plan detaliat privind câștigarea războiului actualului președinte american Joe Biden, precum și celor doi principali candidați la președinție - Kamala Harris și Donald Trump. Acest plan a fost discutat sâmbătă la Forumul Economic Internațional din Italia, unde președintele ucrainean a avut întâlniri cu delegația Congresului SUA şi cu alţi lideri occidentali inclusiv cu şeful executivului de la Berlin Olaf Scholz. Într-un interviu acordat postului de televiziune ZDF, cancelarul german a declarat că a sosit momentul intensificării eforturilor diplomatice care să conducă la pace în Ucraina. Olaf Scholz a precizat că a discutat cu președintele ucrainean Volodimir Zelenski asupra nevoii unei noi conferințe pentru pace, la care să fie invitată și Rusia.


OLAF SCHOLZ cancelarul Germaniei: „Cred că acum este momentul potrivit să discutăm cum putem ieși din această situație de război și restabilim pacea mai devreme decât pare în prezent. Cu siguranță va avea loc o altă conferință de pace, iar eu și președintele (n.r. Zelenskyy) suntem de acord că aceasta trebuie să includă și Rusia”.


Deocamdată nu e clar cum s-ar putea ajunge la încheierea unui acord de pace, Rusia cerând Kievului retragerea trupelor ucrainene din cele patru regiuni revendicate de Kremlin – Donețk, Lugansk, Zaporojie și Herson – și renunțarea de către Ucraina la aspirația de aderare la NATO. De cealaltă parte, Ucraina și aliații ei occidentali, în special de SUA, au cerut în mod repetat Rusiei să-şi retragă necondiționat toate trupele din Ucraina, inclusiv din Peninsula Crimeea, și restabilirea granițelor țării recunoscute la nivel internațional.

author-img_1

Redacția TVR Moldova

Reporter