Social

Studii în R. Moldova: Taxele pentru studenții străini au crescut

Studii în R. Moldova: Taxele pentru studenții străini au crescut

Universităţile din Republica Moldova sunt tot mai atractive pentru tinerii din străinătate. Autoritățile se aşteaptă şi în acest an la un număr mare de studenţi străini, aşa că au pregătit o ofertă educaţională diversă dar care vine la pachet şi cu taxe mai mari.

ZFR

La Universitatea de Medicină s-au primit deja numeroase cereri de la candidații din străinătate. Cele mai cautate specializări sunt Medicina Generală şi Stomatologia chiar dacă taxele de studiu au crescut cu 500 de euro.


TAXE DE STUDII PENTRU STUDENŢII STRĂINI, USMF

Medicină Generală    6000 de euro
Stomatologie             7000 de euro
Farmacie                   4000 de euro


IGOR CEMORTAN şef de Departament, Universitatea de Medicină şi Farmacie: „Pentru Medicină, sunt 300 de locuri disponibile, pentru Stomatologie - 70 şi pentru Farmacie, de asemenea, 70 de locuri. Deja avem peste 200 de cereri la diferite programe de studii, majoritatea candidaţilor fiind din India, Tunisia. Studenţilor anilor I li se garantează cazare în cămin, ulterior – reieşind din opţiunile studenţilor. Totodată, special pentru studenţii din India, avem cazare diferenţiată pentru băieţi şi fete.”


Universitatea de Stat din Moldova nu a limitat numărul de locuri pentru străini. În fiecare an au fost candidați din peste 20 de țări. Și aici majoritatea taxelor au crescut cu 300 de euro.


TAXE DE STUDII PENTRU STUDENŢII STRĂINI, USM
Licenţă                                             1800 de euro
Masterat                                          1800 de euro
Doctorat                                           2000 de euro
Cursuri de limba română                 1000 de euro


IGOR ŞAROV rector, Universitatea de Stat din Moldova: „Anul acesta, mizăm pe cel puţin încă 500 de studenţi străini. Practic, studenţii care vin la USM îşi pot face studiile la oricare facultate de la universitate, în funţie de dorinţă.  Pentru candidaţii din România şi Ucraina, preţurile sunt identice ca pentru cetăţenii Republicii Moldova. Avem o colaborare foarte bună cu Universitatea din Harkov şi am iniţiat diplome duble.”


La Universitatea Tehnică din Moldova, taxa pentru studenţii străini a rămas neschimbată. Sunt trei specializări de studiu cu taxe între 2310 şi 2750 de euro anual.


TAXE DE STUDIU PENTRU STUDENŢII STRĂINI, UTM
Software engineering            2310 de euro
Afaceri şi administrare           2310 de euro
Medicină veterinară               2750 de euro


Şi tinerii din Republica Moldova au mai multe posibilități de studiu. Universitatea "Dunărea de Jos" din Galaţi le oferă posibilitatea să studieze de acasă, dar cu profesori din România. Studenţii nu achită taxe, iar cei mai buni au o bursă lunară de 900 de lei româneşti. În acest an, sunt 300 de locuri la licenţă şi 400 la masterat.


FACULTATEA TRANSFRONTALIERĂ, UNIVERSITATEA "DUNĂREA DE JOS"
Licenţă        300 de locuri
Masterat     400 de locuri


GINA NECULA reprezentant, Facultatea Transfrontalieră, Universitatea "Dunărea de Jos": „Facultatea transfrontalieră vine alături de ei, încercând să îi ajute să studieze acasă, să devină profesionişti de marcă, care să poată contribui la dezvoltarea RM şi a României implicit, pentru că vrem sau nu vrem suntem ţări surori şi avem parcursuri comune. Sunt specializări diferite, de la Drept, Afaceri Internaţionale, Filologie, Comunicare, Istorie.”

Inscrierile online pentru admiterea la universităţile din Republica Moldova se va încheia pe 31 iulie. Rezultatele vor fi afişate pe 9 august.

author-img_1

Redacția TVR Moldova

Reporter