Social

Reședința prezidențială a găzduit în premieră Festivalul Pădurilor

Reședința prezidențială a găzduit în premieră Festivalul Pădurilor

Reședința prezidențială de la Condrița și-a deschis astăzi porțile pentru organizarea, în premieră, a Festivalului Pădurilor. Evenimentul îşi propune să sărbătorească pădurea, plămânul verde al planetei, dar și eforturile comune pentru protecția mediului. S-au putut face şi donații din care se vor cumpăra puieți pentru împăduriri.

ZFR

Vizitatorii au putut participa la ateliere interactive, discuții despre energia regenerabilă și problemele de mediu dar și la drumeții prin pădurea din zonă. Cei pasionați de artizanat au putut descoperi olăritul și sculptura în lemn.


ȘTEFAN MANIC doctor în științe, Grădina Botanică Chişinău: „Așa cum pădurea nu poate fără ciuperci, nici ciupercile nu pot fără pădure. Pe deoparte copacul transmite minerale ciupercii, iar ciuperca transmite plantei apa.  În Moldova am inventariat în jur de 900 de specii. Pâinica o mâncăm în fiecare zi, dar nu conștientizăm că se face cu ciupercă. Antibioticele au fost obținute din ciupercă.”


ALA MARDARI inginer silvic, Institutul de Cercetări și Amenajări Silvice: „Este stand unde sunt dăunătorii pădurilor și stand unde sunt semințele și toate speciile care sunt la noi în RM,  pentru că sunt mulți copii încercăm cumva să le atragem atenție prin microscop.”


Intrarea la Festival a fost gratuită, dar s-au putut face donații din care se vor fi cumpăra puieți cu rădăcină protejată, care vor fi plantați în această toamnă.

ZFR


CATALINA MOLODOI director executiv, Asociația Jurnaliștilor de Mediu: „Puieții cu rădăcină protejată pentru că au orată de prindere foarte mare. Ne dorim foarte mult ca contribuția dstră să fie înr-adevăr valorificată."  


Festivalul Pădurilor este organizat de Asociația Jurnaliștilor de Mediu și Societatea Ecologică "Biotica", în parteneriat cu Președinția Republicii Moldova și Ministerul Mediului, în cadrul Programului Național de Împădurire. Sprijinul financiar a venit din Suedia.


EXCELENȚA SA KATARINA FRIED ambasadorul Suediei în Republica Moldova: "Seceta și inundațiile recente au evidențiat, încă odată, cât este de necesar să existe aceste inițiative în Republica Moldova. Proiecte de împădurire, reîmpădurire și exploatare a fondului forestier."  


În Republica Moldova suprafaţa ocupată de pădure este de 12%, față de o medie de 37% în ţările UE.


SERGIU LAZARENCU ministrul Mediului: „Este nevoie să muncim, în 2023 am împădurit 7200 ha. În acest an la fel ne propunem să împădurim 7200 ha.  – Ce fonduri sunt alocate anual pentru împădurire?  - Anul avem 100 de milioane. Vestea bună este că săptămâna acaesta am semnat finanțarea avantajoasă cu BEI și în următorii 5 ani vom avea 200 mil euro pentru a împăduri 63 mii ha de pădure, vom condtrui un centru seminologic, 3 pepeniere, 30 de pozite de lemn.”


În următorii 10 ani, autoritățile de mediu din Republica Moldova și-au pus să împădurească circa 150 mii de hectare de teren.

author-img_1

Redacția TVR Moldova

Reporter