Social

"O zi fără mașini" în Chişinău: Circulaţia automobilelor este oprită astăzi pe mai multe străzi din capitală

"O zi fără mașini" în Chişinău: Circulaţia automobilelor este oprită astăzi pe mai multe străzi din capitală

Mai bine de 12 ore, circulaţia maşinilor este oprită astăzi pe mai multe străzi din Chişinău, oferindu-le locuitorilor, dar și vizitatorilor, ocazia să vadă cum arată orașul fără traficul auto. Evenimentul "O zi fără mașini", organizat în cadrul Săptămânii Europene a Mobilității, şi-a propus să încurajeze utilizarea mijloacelor alternative de transport și să promoveze un mediu mai curat și mai sigur pentru toți.

ZFR

Câteva străzi din Chişinău, de obicei blocate de ambutaiaje, au aparţinut astăzi în întregime bicliştilor sau pietonilor, care s-au plimbat în voie pe carosabil.


De şase ani, Mihai Şarpe foloseşte des bicicleta pentru a se deplasa prin oraș. Bărbatul spune că astfel contribuie la un mediu mai curat și la reducerea blocajelor în trafic.


MIHAI ŞARPE, locuitor, Chişinău: „Este aglomeraţie, este mult transport. Ne străduim să nu încurcăm la transport. Pe unde este posibilitatea mergem pe trotuar, pe unde este pistă anume pentru ciclişti, noi circulăm pe acolo. Este un mod sănătos de viaţă şi ecologic în Republica Moldova, inclusiv în Chişinău.”

ZFR


În cadrul evenimentului, micii vizitatori au putut să se distreze, dar şi să înveţe cum să fie în siguranţă pe drum.


NADEJDA GROIŢA, colaborator, Automobil Club din Moldova: „Aici au posibilitatea să deseneze, să se joace cu puzzle-uri şi toate sunt cu tema siguranţei rutiere în trafic.”


Transportul public ecologic este o alternativă ieftină, la îndemână şi mai sănătoasă la folosirea maşinii personale. 


MAXIM POSTICĂ, şofer de troleibuz: „Am adus un troleibuz în cadrul evenimentului ca să promovăm transportul public. Adică, am ales acest model deoarece este ecologic şi electric.”


Zilnic, în Chişinău circulă peste 400 de mii de maşini, de două ori mai multe faţă de capacitatea actuală a infrastructurii rutiere. Autorităţile locale vor să descurajeze circulaţia cu automobilul personal, în favoarea deplasării cu bicicleta, a mersului pe jos ori cu transportul public.


VITALIE MIHALACHE, şef, Direcția generală mobilitate urbană, Chişinău: „Vom mai avea încă trei străzi pe care vor fi implimentate banda dedicate deplasării transportului public şi astăzi chişinăuenii au putu să se convingă că deplasarea cu transportul public este una mai rapidă şi mai confortabilă decât cu transport privat. Dezvoltarea proiectului de implimentarea a parcărilor şi parcajelor cu plată de asemenea va avea ca obiectiv limitarea zonelor de staţionare neconformă a autoturismelor pe zona centrului istoric şi vom crea condiţii pentru a demotiva deplasarea cu transportul privat.”


Ziua mondială fără maşini este marcată, anual, pe 22 septembrie. Cu această ocazie, în marile oraşe ale lumii se organizează acţiuni menite să încurajeze folosirea alternativelor de deplasare nepoluante.

author-img_1

Redacția TVR Moldova

Reporter