Social

Republica Moldova este lider regional la capitolul digitalizarea serviciilor publice

Republica Moldova este lider regional la capitolul digitalizarea serviciilor publice

Republica Moldova este lider regional la capitolul digitalizarea serviciilor publice. Declaraţia îi aparţine lui Bogdan Putinică, managerul Microsoft în România şi Republica Moldova. Oficialul a mai spus că securitatea cibernetică rămâne o provocare constantă pentru întreaga lume, în contextul în care atacurile informatice afectează din ce în ce mai mult atât viaţa oamenilor cât şi activitatea întreprinderilor sau a autorităţilor.

ZFR

BOGDAN PUTINICĂ manager Microsoft, România şi Republica Moldova: „Este un lider în zonă. Avem şi noi propriile cifre. Cele comunicate de guvern arată în jur de 60 la sută. Toate aceste servicii digitale sunt integrate, buletinul digital, permisul de conducere digitală, asigurarea digitală – în acel cabinet personal pentru fiecare cetăţean.”


 Pe de altă parte, mangerul Microsoft în România şi Republica Moldova a mai declarat că un rol esenţial în combaterea atacurilor cibernetice este modernizarea continuă a instrumentelor IT. Schimbul internaţional de bune practici în domeniu şi dialogul guvernamentul cu sectorul privat pot, de asemenea, spori siguranţa informaţională.


BOGDAN PUTINICĂ manager de ţară pentru România şi Moldova la Microsoft: „Sunt peste 200 de atacuri pe secundă care se întâmplă la nivel mondial, doar în zona parolelor. Sunt exemple nenumărate şi din Republica Moldova, şi din regiune, companii care sunt afectate, oameni care îşi pierd integritatea online, oameni cărora li se fură conturi. Este din păcate un flagel, ar trebuie să fim atenţi, ar trebui să învăţăm bunele şi micile practici de igienă.”


În 2023, cifra de afaceri a sectorului IT a fost peste 12 miliarde de lei, aproape 5% din PIB-ul Republicii Moldova. Ţara se află pe locul doi în Europa după numărul de angajați în acest domeniu. Un interviu cu Bogdan Putinică, mangerul Microsoft în România şi Republica Moldova, realizat de jurnalistul TVR MOLDOVA, Vadim Cheptanaru, va fi difuzat, sâmbătă, la rubrica "Interviurile Telejurnalului".

author-img_1

Iuliana Adiaconiței

Reporter