Actualitate

Anatol Țăranu: Istoria grupului Ilașcu rămâne să fie scrisă. Există o serie de documente care nu sunt încă declasificate

post-img
Anatol Țăranu

„Istoria grupului Ilașcu urmează să fie scrisă. Există o serie de documente care nu sunt încă declasificate și sunt păstrate în arhiva SIS-ului. Până când documentele nu vor deveni parte a cercetării științifice, e foarte greu să vorbești cu mare precizie”, a declarat analistul politic Anatol Țăranu, aflat în platoul emisiunii Punctul pe AZI de la TVR MOLDOVA. Emisiunea a fost dedicată împlinirii a 18 ani de la decizia CEDO în cazul grupului Ilaşcu, decizie care recunoştea implicarea Rusiei în războiul de la Nistru din 1992.

floare carpet

Potrivit lui Anatol Țăranu, istoria grupului Ilașcu are două perioade.

„Prima perioadă se referă la activitatea Frontului Popular cu sediul la Tiraspol. Această perioadă se înscrie perfect în ceea ce făcea Frontul Popular pe tot teritoriul Republicii Moldova, desigur, cu specificul din stânga Nistrului, unde situația era alta. Există și a doua parte a istoriei grupului Ilașcu care, deocamdată, se găsește sub semnul clasificării documentelor. Este vprba despre începutul nemijlocit al războiului din Transnistria, când grupul Ilașcu a devenit parte a acțiunilor militare care se desfășurau în stânga Nistrului, iar ei au avut afiliere la Ministerul Securității al Republicii Moldova”, a spus Anatol Țăranu.

Analistul a menționat că, chiar dacă nu toate documentele sunt la suprafață, este evident că grupul Ilașcu a fost parte a luptei poporului Republicii Moldova pentru păstrarea integrității teritoriale.

„Grupul Ilașcu a acționat în condițiile în care încă exista URSS și era pasibil să ducă responsabilitatea în fața legilor sovietice. În acest sens, grupul Ilașcu se înscria în ceea ce se numește legalitate. Dimpotrivă, separatiștii din Transnistria au încălcat legile sovietice. Ei nu aveau dreptul să se auto-proclame ca republică și să își organizeze unități para-militare”, a spus Anatol Țăranu.

Ştefan Urâtu, membru al Grupului Ilaşcu, a afirmat în cadrul emisiunii că problema grupului Ilașcu a constat în faptul că a fost dus la judecată.

floare carpet

„Grupul Ilașcu a fost creat, din perspectiva mea, ca să apărăm populația. Veneau oamenii din oraș ca să caute susținere la noi - veneau cazaci cu trenuri întregi de armament. Oamenii veneau și ne spuneau. Noi ne-am adunat un grup și am decis să adunăm toate aceste cazuri. Noi credeam că statul este stat. Pur și simplu cred că a fost o susținere tacită,” a spus Ștefan Urâtu.

Ediția integrală a emisiunii Punctul pe AZi din 8 iulie o puteți urmări în continuare.

author-img_1

Cristian Sava

Reporter