Social

Iarna își intră în drepturi în R. Moldova: Cod galben de ninsoare și lapoviță

Iarna își intră în drepturi în R. Moldova: Cod galben de ninsoare și lapoviță

Luna februarie pare să aducă, în sfârşit, iarna în Republica Moldova. Serviciul Hidrometeorologic de Stat a emis un Cod galben de lapoviţă şi ninsoare. Avertizarea este valabilă până mâine, la ora 10. În timp ce unii fermieri sunt îngrijoraţi că schimbarea bruscă a vremii le-ar putea afecta culturile, producătorii de pomuşoare spun că temperaturile scăzute sunt binevenite, deoarece distrug dăunătorii.

NADIA MIHUŢĂ jurnalist TVR MOLDOVA: „Potrivit meteorologilor codul galben de schimbare bruscă a vremeii a intrat în vigoare începând de astăzi de la ora 16 şi se va menţine până mâine dimineaţă la ora 10. Respectiv, în această perioadă, în Republica Moldova periodic vor cădea precipitații sub formă de lapoviță și ninsoare. În special în raionaele din centrul şi sudul Republicii Moldova.”


Specialiştii Serviciului Serviciului Hidrometerologic de Stat susţin că, în următoarele zile, vremea se va răci, va cădea lapoviţă, iar pe drumuri se va forma ghețuș.


GHENADIE ROŞCA, șef al Direcției Prognoze Meteo, SHS: „Spre data de 6,7, februarie vom avea valori de 0 şi +5 grade Celsius. Acelaşi lucru se întâmplă şi pe timp de noapte spre data de 6,7 ne aşteptăm ca temperatura să fie între 0 şi -5 grade Celsius. Deci temperaturi normale pentru această perioadă.”


Specialiştii în domeniul agriculturii susţin că scăderea bruscă a temperaturilor ar putea afecta grâul, orzul și rapița în special dacă temperaturile negative persistă mai multe zile.


BORIS BOINCEAN cercetător, expert în agricultură durabilă şi ecologică: „Desigur că această situaţie cu trecerea bruscă a temepraturilor de la poziţive la negative este un risc pentru plante dacă să luăm ca exemplu culturile de toamnă, mă refer la grâul, orzul de toamnă ele au continuat vegetatia în tempi maireduşi, dar plantele continuau să consume acele substanţe zăhăroase. Deci acuma elel practic au pierdut în majoritatea cazurilor nivelul de a rezistala aceste temperaturi joase. Dacă temperaturile vor scădea treptat atunci este un lucru pozitiv.”


De celaltă parte, producătorii de pomuşoare spun că aşteaptă ca temperaturile să scadă. Îngheţul poate încetini dezvoltarea dăunătorilor.


ANETTA GANENCO preşedintele Asociației "Pomușoarele Moldovei" Ziua de ieri: „Sunt nişte condiţii de iarnă absolut normale, plantaţiile care sunt plantate în R. Moldova, soiurile selectate sunt calculate şi pentru acele temperaturi mai scăzute. Condiţiile unor ierni călduroase care s-au stabilit în ultimii ani, aceste condiţii reprezintă un mai mare pericol în sensul că dăunătorii şi aceste lăcuste care sunt încorporate în sol, ele se dezvoltă şi reprezintă un pericol pentru roada anului viitor.”


În contextul alertei emise de meteorologi, poliţia atenţionează şoferii să nu pornească la drum fără a-şi echipa corespunzător maşinile, să adapteze viteza şi să se asigure că au suficient combustibil în rezervor.

author-img_1

Redacția TVR Moldova

Reporter