Casele, spitalele, şcolile şi alte instituţii importante din regiunea transnistreană au început să fie reconectate la energia termică şi la gaz. Elevii vor reveni, însă, la ore atunci când încăperile vor fi bine încălzite. Despre aceasta a anunţat, aseară, aşa-numitul lider de la Tiraspol în cadrul unei conferinţe de presă, după ce Chişinăul a început să livreze gaze către malul stâng. Deşi criza umanitară a fost depăşită cu ajutorul UE, Vadim Krasnoselski a ţinut să mulţumească întâi Rusiei, cea care a oprit robinetul la 1 ianuarie, şi abia apoi Uniunii Europene.
De ieri, locuitorii din stânga Nistrului au căldură în case după ce Republica Moldova a început să livreze gaze cumpărate cu ajutorul Uniunii Europene.
Deşi ajutorul a fost unul comun - al Comisiei Europene şi Chişinăului, aşa-numitul lider de la Tiraspol a ţinut să mulţumească întâi de toate Rusiei. VADIM KRASNOSELSKI liderul separatist al regiunii transnistrene: „Vreau să precizez şi să le mulţumesc colegilor din Rusia, pentru că am văzut o dorinţă sinceră de a ne ajuta. Oamenii ne-au aşteptat, au lucrat şi sâmbătă, şi duminică... pentru ca să lucrăm la logistică, să găsim o soluţie. Eu, desigur, sunt recunoscător Comisiei Europene, acelor persoane care nu au fost indiferente, care au ajutat poporul să depăşească această criză energetică.”
Despre ajutorul oferit cetăţenilor din stânga Nistrului a scris aseară, pe facebook, şi purtătorul de cuvânt al Guvernului de la Chişinău. DANIEL VODĂ, PURTĂTORUL DE CUVÂNT AL GUVERNULUI REPUBLICII MOLDOVA: "După 10 februarie, vom continua discuția pe baza unor condiții clare, transparente și legale. Unii vor încerca să interpreteze această decizie ca o cedare. Faptele arată altceva. Chișinăul și partenerii europeni au rupt un cerc vicios în care oamenii de pe ambele maluri erau ținuți ostatici de incertitudine, dezinformare și manipulare - constantă, zilnică, toxică. Această decizie nu finanțează separatismul, ci oferă un sprijin direct populației, controlabil și verificabil."
Analiştii politici consideră că, deşi retorica regimului din regiune s-a schimbat uşor, nu ne putem aştepta ca discursul să se modifice radical, odată cu ajutorul UE. ANATOL ŢĂRANU expert politic: „Ei vor continua să dicteze linia politică care este dictată de Moscova. Şi în acest sens, şi UE, şi Republica Moldova sunt într-o situaţie destul de complicată. Pe de-o parte ei au toată deschiderea să ajute cetăţenii Republicii Moldova, oamenilor din regiune, să treacă peste această criză. Pe de altă parte, desigur că ei înţeleg că acest ajutor tangenţial sau indirect vine inclusiv în susţinerea regimului separatist. Dar din mai multe rele, Chişinăul alege răul cel mai mic.”
Reamintim că, de ieri, regiunea transnistreană beneficiază gratuit de gaz european, după ce Guvernul de la Chişinău şi Comisia Europeană au semnat un contract de finanţare nerambursabilă. Rusia o oprit livrările în regiunea separatistă din 1 ianuarie.