Sport

Timp de o lună, înotătorii transnistreni au făcut naveta la Chișinău, pentru a se antrena în bazinul olimpic

Timp de o lună, înotătorii transnistreni au făcut naveta la Chișinău, pentru a se antrena în bazinul olimpic

Criza energetică din regiunea transnistreană a perturbat şi pregătirea înotătorilor din Tiraspol și Tighina. Timp de o lună, sportivii au făcut zilnic naveta la Chișinău, pentru a se antrena în bazinul olimpic.

NATALIA ZAIȚEVA, înotătoare din Tiraspol: În fiecare zi, noi mergem cu mașina încolo (n. r. la Chișinău) și după antrenament revenim. În plus, sunt deconectări de electricitate și când ajungem acasă este inconfortabil. Nici măcar nu putem să ne încărcăm telefonul.

Cea mai mare problemă este distanța care trebuie parcursă zilnic de înotători. Pentru a se încadra în programul de antrenament, sportivii sunt nevoiți să se trezească cu noaptea-n cap timp de trei săptămâni.

TIMUR RAEȚCHI, înotător din Tighina: Ne trezim dis-de-dimineață și ne întâlnim în preajma bazinului (n. r. din Tighina), de acolo pornim la drum, aproximativ la ora șase. La ora nouă începe antrenamentul, care durează trei ore. La ora 14 suntem înapoi în oraș. Apoi avem studiile, facem temele și ne culcăm.

IVAN TOROPIȚIN, înotător din Tighina: După aproximativ o săptămână, sportivii s-au adaptat la aceste circumstanțe și s-au implicat la maxim în procesul de pregătire. În forță și cu dorința de a câștiga, am început să ne antrenăm.

Totuși, sunt și înotători care au continuat antrenamente la Tiraspol, doar că aceștia nu au intrat în bazin ci s-au pregătit în sala de sport, pentru a-și menține tonusul muscular.

ELENA ZAIȚEVA, director, școala de înot, Tiraspol: Am oprit cazanul și l-am sigilat. Toate celelalte lucruri funcționează. Am scurs apa din bazinul mic pentru că nu este rentabil să o menținem. În bazinul mare, apa a rămas și s-a adăugat clor, astfel încât atunci când va fi furnizat gazul să avem mai puține cheltuieli cu produsele chimice.

În capitala Republicii Moldova, în schimb, totul este funcțional. La "Chișinău Arena", sportivii dispun de un bazin olimpic de înot, cu lungimea de 50 de metri și zece culoare.

NATALIA ZAIȚEVA, înotătoare din Tiraspol: Aici totul este superb. Baziul este mai bun decât cel pe care îl avem acolo. Condițiile sunt excelente.

Cheltuielile pentru desfășurarea cantonamentului destinat sportivilor din Tiraspol și Tighina sunt suportate de Ministerul Educației și Federația Internațională de Natație.

SERGIU POSTICA, vicepreședinte, Federația de Sporturi Nautice, Republica Moldova: – Câți sportivi din regiunea transnistreană s-au antrenat aici timp de o lună? – Aproximativ zece sportivi. În plus, la alte bazine s-au pregătit circa 20.

În următoarele săptămâni, federația de profil de la Chișinău va organiza un cantonament de pregătire în România, unde se vor prezenta și câțiva sportivi din regiunea transnistreană. La începutul lunii martie, înotătorii vor concura la Campionatul Republicii Moldova, unde va avea loc procesul de selecție pentru componența lotului național care va concura la competițiile internaționale din 2025.

author-img_1

Cristina Mirca

Reporter