Justiție

Alte două persoane au fost reținute în dosarul de corupție de la INTERPOL Moldova

Alte două persoane au fost reținute în dosarul de corupție de la INTERPOL Moldova

Noi percheziţii şi reţineri în dosarul de corupție de la INTERPOL Moldova, care a scos la iveală că persoane date în urmărire internaţională erau ajutate să obțină azil sau statut de refugiat în Republica Moldova, dar și în alte țări. Detalii are Angelina Ungureanu. Angelina, bună seara! Te ascultăm!

ZFR

ANGELINA UNGUREANU, jurnalist TVR MOLDOVA: Încă două persoane au fost reţinute în dosarul de corupție de la INTERPOL Moldova. Potrivit Procuraturii Anticorupţie, una dintre aceste persoane a fost reținută duminică, pe Aeroportul Internațional Chișinău, în timp ce încerca să părăsească ţara.

Deocamdată nu se cunoaşte numele şi locul unde lucra suspectul. Astăzi, magistraţii Judecătoriei Chişinău, sediul Ciocana, au admis demersul procurorilor şi bănuitul a fost plasat în arest preventiv pentru 30 de zile.

Ieri, procurorii au mai reţinut un alt suspect, iar la mai multe proprietăţi de-ale acestuia s-au făcut şi percheziţii. Acesta, însă, a fost eliberat ulterior pentru că nu ar exista susopiciunea că se va eschiva de la urmărirea penală.

Am încercat să aflăm şi numele acestui suspect, însă Procuratura Anticorupţie refuză să ofere alte detalii din acest dosar. Amintim că în dosarul penal, denumit generic INTERPOL, procurori și ofițeri de la Procuratura Anticorupție, asistați de Biroul Federal de Investigații, au făcut percheziții la 12 persoane.

Cinci suspecţi au fost reținuţi, însă patru au fost ulterior eliberaţi. Șeful Biroului Interpol Moldova, Viorel Țentiu, este în arest preventiv pentru 30 de zile, acuzat de corupere pasivă.

ZFR

Avocatul lui Ţentiu a declarat că acesta pledează nevinovat.

Bănuiţii sunt suspectaţi ar fi ajutat persoane date în urmărire internaţională să obțină azil sau statut de refugiat în Republica Moldova și în alte țări, contra unor sume importante de bani.

În prezent, şapte angajaţi ai Biroului INTERPOL Moldova au fost suspendaţi din funcţii prin ordinul şefului IGP, Viorel Cernăuţeanu.

Ministerul de Interne al Republicii Moldova şi Inspectoratul General al Poliţiei au iniţiat şi anchete interne. Iar un grup de experţi ai Organizației Internaționale a Poliției Criminale va veni în Republica Moldova pentru a evalua activitatea biroului INTERPOL.

author-img_1

Cristian Sava

Reporter