Social

Lupta împotriva bullyingului prin teatru: 60 de școli gazduiesc spectacole educative

post-img
Lupta împotriva bullyingului prin teatru: 60 de școli gazduiesc spectacole educative

UNICEF și Ministerul Educației și Cercetării au lansat inițiativa de teatru social, ca parte a campaniei naționale pentru schimbare comportamentală și socială privind incluziunea educațională a copiilor cu dizabilități și cerințe educaționale speciale „Învățăm împreună”.

Inițiativa își propune să contribuie la crearea unui mediu educațional incluziv în școli, prin reducerea fenomenelor de bullying, stigmatizare și discriminare, în special față de copiii cu dizabilități, cerințe educaționale speciale (CES), copiii refugiați și cei care aparțin unor grupuri de minorități etnice.

„Bullying-ul este un subiect despre care ar trebui să vorbim mai mult, deși e un subiect câteodată tabu, dar care mai există încă în instituțiile noastre de învățământ. Noi, la Ministerul Educației și Cercetării, ne dorim ca acest fenomen să devină o pagină de trecut și să avem instituții de învățământ în care toți copiii sunt bine și se simt în siguranță”, a subliniat Dan Perciun, ministrul Educației și Cercetării.

Evenimentul de lansare a avut loc la Liceul Hyperion din orășelul Durlești, unde învață peste 1 716 de copii, dintre care 20 sunt copii cu cerințe educaționale speciale.  

Datele celui mai recent studiu comparativ privind incluziunea copiilor cu cerințe educaționale speciale în sistemul de educație, realizat în 2024, indică progrese importante: 40% dintre îngrijitori optează pentru integrarea copiilor în învățământul general, în creștere față de 23% în 2018, iar 60% dintre profesori se declară deschiși față de incluziunea educațională, în creștere față de 41% în 2018. 

Cu toate acestea, fenomenul discriminării persistă în școlile din Republica Moldova, iar incidența acestuia crește pe măsură ce elevii avansează în ciclurile școlare. Inițiativa de teatru social vine să răspundă acestor provocări.

Reprezentațiile de teatru social vor ajunge în 60 școli din 10 raioane ale țării, fiind desfășurate de organizația non-guvernamentală „DIALOG ALTERNATIV”. 

Până la sfârșitul anului, peste 4800 de copii și adolescenți urmează să învețe prin activități artistice despre fenomenele de bullying și stigmatizare, cum să prevină și să combată aceste comportamente pentru a crea un mediu echitabil și incluziv în școlile și clasele lor. 

Inițiativa este implementată grație suportului Guvernului Norvegiei și Guvernului Austriei.

author-img_1

Iuliana Adiaconiței

Reporter