Social

Lăcașele de cult, verificate înainte de serviciile divine din noaptea Învierii. Recomandările IGSU

post-img
imagine simbol

Inspectoratul General pentru Situații de Urgență al MAI desfășoară activități de prevenire a incendiilor și altor situații de risc în contextul sărbătorilor de Paști în lăcașele de cult. Acțiunile de informare și instruire se desfășoară în lăcașele de cult din republică, având drept scop protejarea vieții și bunurilor cetățenilor în perioada Sărbătorilor Pascale.

Astăzi angajații IGSU au organizat activitatea de prevenire în incinta bisericii „Sfântul Ioan Iacob” de pe bulevardul Mircea cel Bătrân nr. 40 din municipiul Chișinău. Aici specialiștii  au discutat cu preoții și enoriașii despre importanța respectării normelor de siguranță și a regulilor antiincendiare.

Pompierii au prezentat  un set de recomandări pentru prevenirea incendiilor în special în „Noaptea Învierii”, când se utilizează foc deschis, lumânări și candele:

  • Supravegherea atentă a lumânărilor aprinse și amplasarea acestora în suporturi metalice stabile;
  • Utilizarea focului deschis doar în spații special amenajate;
  • Evitarea suprasolicitării instalațiilor electrice prin conectarea simultană a mai multor consumatori;
  • Verificarea sobelor, coșurilor de fum și a surselor de încălzire cu combustibil solid înainte de utilizare;
  • Asigurarea unei bune aerisiri a încăperilor;
  • Dotarea lăcașelor de cult cu mijloace de intervenție rapidă (stingătoare, pături ignifuge etc.).

Totodată, salvatorii au accentuat necesitatea menținerii căilor de evacuare libere și accesibile și au recomandat evitarea aglomerărilor excesive în interiorul bisericilor și mănăstirilor. În caz de urgență, evacuarea promptă este esențială, iar accesul autospecialelor de intervenție trebuie să fie liber. Astfel, cetățenii sunt rugați să evite parcarea neregulamentară în apropierea lăcașelor de cult.

Părinții sunt îndemnați să supravegheze copiii și să le interzică jocul cu focul, chibriturile sau lumânările, pentru a preveni incidentele.

Acțiunile de prevenire desfășurate de angajații IGSU se organizează anual și vor continua în toate raioanele țării pe întreaga durată a sărbătorilor de Paști.

Conform statisticilor, în ultimii cinci ani, în lăcașele de cult din Republica Moldova au fost înregistrate 34 de incendii. Scopul principal al acestor activități este reducerea riscurilor și consolidarea culturii de securitate în rândul populației.

În caz de urgență, cetățenii sunt rugați să apeleze imediat Serviciul 112.

author-img_1

Svetlana Cojocaru

Reporter