Actualitate

Tiraspolul provoacă din nou Chișinăul

Tiraspolul provoacă din nou Chișinăul

Tiraspolul îi obligă pe fermierii din raionul Dubăsari să achite taxe în bugetul regiunii separatise transnistrene. Asta după ce autorităţile constituţionale au decis ca antreprenorii din stânga Nistrului să achite taxe vamale în bugetul naţional, la fel ca cei de pe malul drept. Biroul Politici de Reintegrare a precizat că agenţii economici din toate regiunile ţării trebuie să fie pe picior de egalitate.

În decizia luată de aşa-zisele autorităţi de la Tiraspol se spune, cităm :„Procedura de vămuire a mărfurilor a fost schimbată. Chiriașii de terenuri din mai mule localităţi din raionul Dubăsari vor putea folosi o autorizaţie specială simplificată a persoanelor fizice și juridice pentru încă trei luni. Este vorba despre cei care cultivă terenuri agricole(...) din satele Doroţkaia, Pîrîta, Koşniţa, Pohrebea, Cocieri, Molovata Nouă, Vasilievca. Cu toate acestea, mărfurile pe care le deplasează peste graniță vor fi supuse următoarelor proceduri vamale: eliberare pentru consum intern, export, import temporar și reexport."



În cadrul unui briefing de presă, liderul separatist Vadim Krassnoselski a dat dreptate Chişinăului, cel mai probabil fără să-şi dea seama.



VADIM KRASNOSSELSKI liderul separatist de la Tiraspol: „Vreţi în Europa? Vreau să vă reamintesc că în Europa sunt respectate valorile umane, ca drepturile omului, dreptul la libertate, dreptul la antreprenoriat."


Potrivit purtătorului de cuvânt al Biroului Politici de Reintegrare, eforturile autorităţilor constituţionale se concentrază pe restabilirea spaţiului unic economic, vamal şi fiscal.


MARIANA SARÎ purtător de cuvânt, Biroul Politici de Reintegrare: „Încadrarea treptată a agenţilor economici din regiunea transnistreană în câmpul legal al statului este o prerogativă a guvernului. Tiraspolul este îndemnat să conştientizeze necesitatea depolitizării subiectului şi necesitatea instituirii unui raport echitabil şi nediscriminatoriu în domeniul exportului/importului de mărfuri în raport cu antreprenorii de pe ambele maluri ale Nistrului."


ION TĂBÎRŢĂ analist politic: „În aşa mod Tiraspolul crede că va determina Chişinăul să anuleze decizia. Este un răspuns politic la o decizie a Chişinăului, care, în mod logic trebuie să ajungă la reglementări economice juridice. Tot timpul agenţii economici de pe malul stâng au fost privilegiaţi în comparaţie cu cei de  pe malul drept. Această decizie a Chişinăului nu încalcă în niciun mod anumite prevederi anterioare."


De pe 1 ianuarie, autoritățile de la Chișinău au pus în aplicare un nou Cod Vamal care obligă agenții economici din stânga Nistrului să achite taxele vamale în bugetul Republicii Moldova. Până acum, chiar dacă companiile transnistrene erau înregistrate pe malul drept al Nistrului,  plăteau taxe vamale în bugetul regiunii separatiste. Între timp, autorităţile din Ucraina anunţă că pretinsul ministru de Externe de la Tiraspol, Vitalii Ignatiev, e cercetat într-un dosar penal. Kievul a făcut publică citația în ziarul de stat ukurier.gov.ua. În document se spune că Ignatiev, care este şi cetăţean al Ucrainei, e bănuit într-un dosar de subminare a ordinii constituționale a Ucrainei și de colaborare cu statul agresor sau administrația sa de ocupație.

author-img_1

Redacția TVR Moldova

Reporter