Europa azi

UE investește 6,2 miliarde de euro în infrastructura de transport durabilă, sigură și eficientă

post-img
Uniunea Europeană
Sursa foto: TVR

Comisia a selectat 107 proiecte de infrastructură de transport pentru a primi granturi UE în valoare de peste 6 miliarde euro din partea Mecanismului pentru Interconectarea Europei (MIE), instrumentul UE pentru investiții strategice în infrastructura de transport.

Peste 80% din finanțare va sprijini proiecte care asigură o rețea mai eficientă, mai ecologică și mai inteligentă de căi ferate, căi navigabile interioare și rute maritime de-a lungul Rețelei transeuropene de transport (TEN-T). Proiectele adițional vor consolida culoarele de solidaritate UE-Ucraina, instituite pentru a facilita exporturile și importurile Ucrainei.

Conexiunile feroviare transfrontaliere majore de-a lungul rețelei centrale TEN-T au fost, de asemenea, considerate prioritare pentru finanțare. Printre acestea se regăsesc în special tunelul Brenner Base (care leagă Italia și Austria), Rail Baltica (care leagă cele trei state baltice și Polonia cu restul Europei) și tronsoanele transfrontaliere dintre Germania și Regatul Țărilor de Jos (Emmerich-Oberhausen).

Porturile maritime din Irlanda, Grecia, Spania, Letonia, Lituania, Regatul Țărilor de Jos și Polonia vor primi finanțare pentru dezvoltarea alimentării cu energie electrică terestră pentru a reduce emisiile de gaze cu efect de seră provenite de la navele ancorate.

Pentru a contribui la adaptarea transportului pe căile navigabile interioare la exigențele viitorului, va fi modernizată infrastructura de-a lungul căilor navigabile transfrontaliere Seine-Scheldt dintre Franța și Belgia. Porturiale interioare din bazinele Dunării și Rinului, cum ar fi Viena și Andernach, vor beneficia, de asemenea, de modernizare.

Pentru a spori și mai mult siguranța și interoperabilitatea transportului feroviar din UE, Sistemul european de management al traficului feroviar (ERTMS) va fi instalat pe trenurile și liniile de cale ferată din Cehia, Danemarca, Germania, Franța, Austria și Slovacia.

În ceea ce privește transportul rutier, mai multe state membre ale UE vor implementa sisteme și servicii de transport inteligente (STI), în special cooperative STI (C-STI) pentru un transport mai sigur și mai eficient. O serie de state membre vor investi în proiecte europene de gestionare a traficului aerian, în vederea creșterii eficienței transportului aerian și a creării cerului unic european.

Comisarul pentru Transporturi, Adina Vălean, a declarat: "Astăzi, alocăm 6,2 miliarde de EUR pentru proiecte din întreaga Europă care ne vor apropia de finalizarea rețelei transeuropene de transport, TEN-T, coloana vertebrală a economiei UE. Mă bucur în mod deosebit că 250 de milioane de euro vor îmbunătăți conexiunile transfrontaliere între Ucraina, Moldova și vecinii lor din UE, România, Ungaria, Slovacia și Polonia. Aceste proiecte vor facilita transportul de mărfuri între UE și Ucraina, consolidând astfel culoarele de solidaritate."

Cele 107 proiecte au fost selectate din totalul de 53 depuse ca răspuns la solicitarea de proiecte, publicată în 2022. Finanțarea UE va lua forma unor granturi, care vor fi utilizate pentru a cofinanța costurile totale ale proiectului.

În cadrul programului MIE Transporturi pentru perioada 2021-2027, 25,6 miliarde EUR sunt disponibile pentru granturi destinate cofinanțării proiectelor TEN-T în statele membre ale UE. Începând din 2014, MIE a sprijinit aproape 1 300 de proiecte cu un total de 29,4 miliarde EUR în sectorul transporturilor (excluzând selecția propusă astăzi).

În cadrul MIE Transporturi, sunt disponibile alte oportunități de finanțare, cererea de propuneri pentru Mobilitate Militară din 2023 fiind deschisă în prezent până la 21 septembrie 2023, iar cererile de propuneri pentru infrastructura pentru combustibili alternativi fiind deschisă până la 7 noiembrie 2023. Cererile de propuneri din cadrul MIE Transporturi 2023 vor fi lansate spre sfârșitul lunii septembrie 2023.

author-img_1

Cristina Popescu

Reporter