Actualitate

Aproape 70% din fondul pentru plata ajutoarelor s-a epuizat, iar banii rămaşi nu ajung pentru toţi cei care au depus cereri la AIPA, susține Forța Fermierilor

Aproape 70% din fondul pentru plata ajutoarelor s-a epuizat, iar banii rămaşi nu ajung pentru toţi cei care au depus cereri la AIPA, susține Forța Fermierilor

Unii dintre agricultorii din Republica Moldova sunt îngrijoraţi că ar putea rămâne fără subvenţii, anul acesta. Reprezentanţii asociaţiei Forţa Fermierilor afirmă că, până acum, s-a cheltuit aproape 70% din fondul pentru plata ajutoarelor, iar banii rămaşi nu ajung pentru toţi cei care au depus cereri la AIPA. Reprezentanţii Ministerului Agriculturii spun, însă, că au cerut resurse financiare suplimentare de la Ministerul Finanţelor, iar o decizie se va lua la următoarea rectificare de buget.

ZFR

ALEXANDRU BRÎNZĂ, preşedinte, A. O. "Forţa Fermierilor". „Este puţin spus, îngrijorări. Probabilitatea că o să rămânem fără subvenţii este foarte mare pentru că nu s-a pus în discuţii majorarea fondului de subvenţionare. Cred că asta este pentru prima dată de când eu cunosc, de când eu fac agricultură, când nu se fac majorări la bugetul pentru AIPA”.

Alexandru Brînză spune că mulţi fermieri depind de ajutoarele de la stat, iar dacă vor rămâne fără aceşti bani, mulţi vor da faliment. Îngrijoraţi sunt şi reprezentaţii altor asociaţii agricole care, zilele următoare, vor să meargă la minister pentru a cere explicaţii.

DANIELA TURCULEŢ, consultat principal, Serviciul de Informare şi Comunicare, MAIA: Ministerul Agriculturii şi Industriei Alimentare este dedicat sprijinirii fermierilor şi în acest sens, a întreprins demersurile necesare, solicitînd Ministerului Finanţelor, suplinirea fondului de subvenţionare la următaorea rectificare a bugetului”.

Aproximativ 1,3 miliarde de lei au ajuns, deja, în conturile agricultorilor care au cerut ajutor din partea statului, iar în fondul de subvenţionare mai rămâne aproximativ jumătate de miliard de lei. Reprezentanţii asociaţiei Forţa Fermierilor spun că ar mai fi nevoie de cel puţin 230 de milioane de lei pentru a acoperi toate solicitările.

FONDUL DE SUBVENŢIONARE AIPA 2024
Sursa: A. O. Forţa Fermierilorâ

Total:                          1,6 mld. lei
Debursaţi                    1,3 mld. lei
Rămaşi                       470 mil. lei
Deficit                         -230 mil. lei

author-img_1

Cristian Sava

Reporter