Compania maghiară MET Group a anunțat că începe astăzi livrările de gaz către regiunea transnistreană. Reprezentanţii firmei au declarat că acest lucru a fost posibil datorită operatorilor de transport din Uniunea Europeană, Ucraina și Republica Moldova. Liderul separatist de la Tiraspol, Vadim Krasnoselki, i-a mulţumit însă elogios Rusiei pentru asistenţa în depăşirea crizei energetice. Experților de la Chișinău, livrarea gazelor către regiunea separatistă, le ridică multe semne de întrebare.
Cu întârziere de o zi, compania "MET Gas and Energy Marketing AG" din Ungaria a anunțat că trimite gaze către regiunea transnistreană. Asta după ce, zilele trecute, menționa că are nevoie de acordul Kievului pentru asta.
COMUNICAT MET GAS, UNGARIA: "Conform unui acord pe termen scurt (16 zile), livrările de gaze către consumatorii casnici din regiunea transnistreană vor începe pe 14 februarie 2025. Această realizare a fost posibilă doar cu contribuția operatorilor de sisteme de transport relevanți din UE, Ucraina și R. Moldova", se spune într-un comunicat al companiei. Liderul separatist din stânga Nistrului, Vadim Krasnoselski, s-a grăbit, însă, să mulțumească Rusiei.
VADIM KRASNOSELSKI, așa-zisul lider de la Tiraspol: „Vă informez că gazul a ajuns astăzi în regiunea transnistreană. Această livrare a fost posibilă datorită asistenței de credit rusești și muncii minuțioase, meticulos coordonate a echipei Ministerului Energiei al Federației Ruse."
Tiraspolul a preferat să revină la cheremul Rusiei după ce a refuzat ajutorul nerambursabil în valoare de 60 de milioane de euro oferit de UE. Potrivit registrului de companii Moneyhouse, MET Gas and Energy Marketing AG a a fost fondată în 2014 și își desfășoară activitatea în Elveția, dar este condusă de cetățeni ai Ungariei. Compania a avut anterior proprietari ruși și a beneficiat de un împrumut de la o bancă rusească ce a ajuns ulterior sub sancțiuni internaționale, potrivit presei maghiare. Iar compania care plătește livrarea de gaze în regiunea transnistreană, înregistrată în Dubai, a fost inclusă în baza de date globală a comercianților în octombrie 2024, când a făcut importuri din Belarus.
De aceea, experții de la Chișinău vorbesc despre o schemă netransparentă.
ANDREI CURĂRARU, expert în politici publice și securitate, WatchDog: „Noi nu cunoaștem de unde vin banii pentru finanțarea firmei din off-shorul din Dubai și știm de compania mamă a acesteia care a fost utilizată ca pușculiță pentru partidul Fidesz (n. r. partid politic din Ungaria). Respectiv pentru transparență este nevoie să urmărim de unde vin aceste sume pentru ca ele să nu fie din bani care sunt puși sub sancțiuni, mai ales că Dubai nu s-a aliniat la sancțiunile europene sau americane. Iar guvernul trebuie să se pregătească să renegocieze condițiile contractului de livrare”.
Și Alexandru Slusari, membru al Consiliului de Administrație Energocom, a criticat noua schemă de livrare a gazului câtre stânga Nistrului. Potrivit lui, procurarea gazelor de pe Bursa Româna de Mărfuri era transparentă, în timp ce livrările prin compania maghiară ridică multe suspiciuni.
ALEXANDRU SLUSARI, membru, Consiliul de Administrație SA "Energocom": „În sfârșit a fost repornit jocul tradițional, care durează de 34 de ani. Reintegrarea țării pentru un grup îngust de oameni de pe ambele maluri, făcută în jurul unui business comun și tenebru cu implicarea factorului rusesc…".
Compania ungară livrează 3,1 mil. m3 de gaz pe zi, până la graniţa Republicii Moldova, iar Moldovagaz le transportă în regiunea tranistreană. Potrivit lui Curăraru acest volum de gaze ar putea fi suficient pentru întregul consum al regiunii separatiste cu industria și fermele de criptovalută. Expertul nu exclude ca, după expirarea acestui contract, să fie semnat altul, la fel, de scurtă durată, iar interesul Kremlinului este să mențină instabilitatea în R. Moldova.
ANDREI CURĂRARU, expert în politici publice și securitate, WatchDog: „Nu excludem posibilitatea apariţiei unei noi minicrize și destabilizării din partea F. Ruse. După mine, va fi propus eventual un contract similar pe o perioadă scurtă, iar cea mai problematică ar fi proveniența banilor care ar putea să facă parte dintr-o schemă de spălare de bani sub sancțiuni, obținându-se fonduri care ar putea să fie utilizate inclusiv împotriva R. Moldova”.
Guvernul de la Chișinău a menționat, anterior, că în momentul în care se va afla că industriile mari din regiunea separatistă încep să funcționeze, va interveni imediat cu impozitarea livrărilor, în așa fel încât să protejeze agenții economici de pe malul drept al Nistrului. Cât despre creditul rusesc pentru plata gazelor, Chișinăul spune că nu a primit informații. Livrările de la MET Group către regiunea separatistă au fost autorizate de Comisia pentru Situații Excepționale de la Chișinău, pe 10 februarie.
Costurile de tranzit sunt achitate de Tiraspoltransgaz, în avans. Guvernul de la Chișinău a permis livrările cu câteva condiții, printre care eliberarea deținuților politici, rezolvarea problemelor liceului din Rîbnița, difuzarea în zonă a programelor televiziunii publice naţionale și desfiinţarea posturilor de control, instalate ilegal în 2022.