Liderul celei mai mari reţele internationale de tineri antreprenori şi inovatori sustine că Republica Moldova are un potenţial enorm, în special în domeniul IT. Keisuke Shimoyamada a fost într-o vizită la Chişinău și s-a întâlnit cu studenţii de la Academia de Studii Economice a Moldovei. El le-a vorbit despre oportunităţile de afaceri și cum pot deveni lideri internaţionali.
Japonezul Keisuke Shimoyamada este preşedintele organizaţiei non-profit Junior Chamber International, care reuneste antreprenori din peste 100 de ţări, inclusiv Republica Moldova.
KEISUKE SHIMOYAMADA, preşedinte JCI: „În zilele noastre, ca să devii un adevărat lider, trebuie să ai o mentalitate internaţională. Liderismul călătoreşte în jurul lumii. Un lider internaţional călătoreşte şi vede acele diferenţe. Este despre diversitate, să înţelegi conceptul diversităţii, care îi va ajuta pe lideri să implementeze politici incluzive”.
Keisuke Shimoyamada vede un potenţial enorm în Republica Moldova, în special în tinerii din domeniul IT.
KEISUKE SHIMOYAMADA, preşedinte JCI: „Un lucru pe care îl apreciez în Republica Moldova este acea combinaţie dintre tradiţii şi tehnologii. Aici aveţi foarte mulţi oameni talentaţi în special în domeniul IT sau robotică. Dar, în acelaşi timp, aveţi aceste biserici vechi, tradiţia de a face vin, aceste peisaje rurale. Este unic, dar în acelaşi timp este important să păstraţi identitatea culturală”.
Studenţii, unii dintre ei antreprenori începători, au avut oportunitatea de a interacţiona cu liderul internaţional şi de a face un schimb de idei şi bune practici.
GABRIELA GÂNDEA, studentă: „Perioada asta de absolvire a coincis şi cu dorinţa mea de a-mi deschide propria afacere. Sunt la început de cale, iar acest eveniment a fost unul care mi-a oferit anumite idei, nişte impulsuri cum să-mi dezvolt şi ce strategii să abordez în continuare”.
MIHAIL CONDRU, student: „Am venit la acest eveniment pentru cele mai bune lecţii de business. Le primim tot de la businessmani, de la persoanele din acelaşi domeniu şi pentru networking, pentru pesoanele care sunt aici prezente. Idei sunt multe. Cele care le punem în aplicare e doar una. Este bazată pe resurse umane. Ajutăm studenţii doar din facultate, să-şi găsească un loc de muncă în diferite companii”.
IOANA BORA, vicepreşedinte executiv, Junior Chamber International: „Noi suntem o organizaţie care crează impact pozitiv în societate şi încercăm să creştem tinerii lideri să facă acelaşi lucru şi să le oferim oportunităţi de leadership. Am avut o discuţie fructuoasă atât cu el şi cu cei de la AIESEC. Ne dorim ca toţi tinerii din Moldova să ştie despre organizaţia noastră şi despre oportunităţile de leadership pe care le oferim”.
În Republica Moldova, Junior Chamber International deţine cinci comitete locale la: Chişinău, Ungheni, Rezina, Hînceşti şi Orhei.