Negocieri ruso-americane, în premieră, în ultimii ani. La Riad, în Arabia Saudită, echipe conduse de şefii diplomaţiilor din Statele Unite şi Rusia discută, la această oră, despre cum se poate ajunge la pace în Ucraina, precum şi despre reluarea dialogului dintre cele două super puteri, după ani de îngheţ. Ucraina nu a fost invitată, iar preşedintele Volodimir Zelenski atrage atenţia că nu va recunoaşte nicio decizie luată în absenţa sa.
Liderii europeni şi-au exprimat public îngrijorarea că o încetare rapidă a focului decisă pe axa Washington-Moscova îi poate oferi lui Vladimir Putin fereastra de care are nevoie pentru a se mobiliza şi a ataca din nou Ucraina sau o altă ţară din Europa, relatează tvrinfo.ro.
Kremlinul vrea să privească discuțiile din Arabia Saudită sub un alt unghi. Acum în Arabia Saudită nu se vorbește despre negocierile de pace. Cele două echipe de negociatori vorbesc acum, cel puțin așa transmite Kremlinul, despre reluarea dialogului între Federația Rusă și Statele Unite și restabilirea încrederii între cele două state. Partea cu Ucraina este undeva în subsidiar, transmite corespondentul TVR, Liviu Iurea.
În primele imagini de la începutul negocierilor cu acea masă la care doi militari ai Kremlinului erau pe partea Rusiei, unde se aflau ministrul de Externe Serghei lavrov și consilierul de politică externă Iuri Ușakov. Pe partea mesei destinată americanilor se aflau doar trei persoane deci scorul este inegal. Simbolistica pe care vrea Moscova să o transmită este că e suficient să trimită doar 2 persoane care să țină piept americanilor.
Deocamdată nu s-a discutat despre războiul din Ucraina, partea rusă dorește să cunoască ce își doresc americanii având în vedere că negociatorii aparțin unei noi administrații americane care ar putea avea o nouă viziune asupra Ucrainei.
Din delegație face parte și un economist important din Federația Rusă care înainte de a intra la negocieri a venit cu următorul mesaj: sancțiunile care au fost impuse timp de trei ani Federației Ruse au afectat mai mult economia americană decât pe cea rusească. Kirill Dmitriev a spus că americanii au pierdut 300 de miliarde de dolari din cauza acestor sancțiuni. Federația Rusă vrea să-l atragă pe Donald Trump pe partea de afaceri.
La negocieri nu participă niciun militar din Federația Rusă ceea ce înseamnă că războiul din Ucraina nu este luat încă în discuție.
Condițiile în care Federația Rusă ar putea înceta ostilitățile din Ucraina sunt cele enunțate de Vladimir Putin încă din vara anului trecut în fața conducerii Ministerului Rus de Externe. A spus niciodată Ucraina în NATO nu se pune problema retrocedării a celor patru regiuni ucrainiene anexate deja în Federația Rusă.
Nu se pune problema negocierii asupra porțiunii din regiunea Kursk, care este ocupată temporar de armată de armata ucraineană cu toate că președintele Zelenski a denumit-o cea mai strălucită operațiune militară a Ucrainei din ultimii trei ani.
Încă din decembrie 2021 Rusia a spus clar că nu este de acord cu operațiuni militare străine pe teritoriul Ucrainei nu sunt semnale că această optică s-ar fi schimbat de atunci și până acum.
Dacă se vor înțelege este un semnal clar că Vladimir Putin și Donald Trump se vor putea întâlni decizia finală va fi luată de cei doi președinți.