Atât Kievul, cât şi Moscova, trebuie să accepte concesii în cadrul negocierilor pentru încheierea războiului. E mesajul transmis de reprezentanţii administraţiei americane după discuţiile purtate azi în capitala Arabiei Saudite cu o delegaţie de la Moscova. La insistenţa Rusiei, discuţiile au avut loc fără prezenţa autorităţilor din Ucraina, preşedintele Volodymyr Zelenskyy vizitând între timp Turcia unde a discutat despre un eventual armistiţiu cu omologul său de la Ankara, Recep Tayp Erdogan. În acelaşi timp, trimisul special al administraţiei americane pentru Ucraina face vizite la Bruxelles, Varşovia şi Kiev pentru a se consulta cu liderii europeni cu privire la condiţiile unui posibil armistiţiu.
La discuţiile de la Ryad cu delegaţia rusă au venit secretarul american de stat Marco Rubio, consilierul pentru securitate națională Mike Walz și trimisul special pentru Orientul Mijlociu Steve Whitkoff. Rusia a fost reprezentată la masa de discuţii de ministrul de externe Serghei Lavrov și consilierul prezidențial Iuri Ușakov.
După întrevederea care a durat peste 4 ore, delegația americană a declarat că negocierile de pace se vor axa pe discuții privind pretenţiile teritoriale ale părţilor beligerante și garanțiile de securitate pentru Ucraina.
Secretarul american de stat Marco Rubio a subliniat că liderul de la Casa Albă, Donald Trump, vrea să acționeze rapid pentru a încerca să pună capăt războiului și că obiectivul este atingerea unui acord echitabil de durată, pentru care e nevoie de concesii. Rubio a precizat că mai devreme sau mai târziu, Europa va fi inclusă în negocierile de pace şi că toate părțile, inclusiv Uniunea Europeană, ar trebui să aprobe prevederile unui acord de încetare a focului.
MARCO RUBIO secretarul de stat al SUA: „Pentru a pune capăt oricărui conflict, trebuie să existe concesii făcute de toate părțile. Nu vom determina care sunt acestea. Cu siguranță nu vom negocia acest lucru astăzi sau în cadrul unei conferințe de presă, de altfel. Dar există și alte părți care au trebuie luate în calcul. Uniunea Europeană va trebui să se așeze la masă la un moment dat, deoarece și ea are condiţii. Scopul este de a pune capăt acestui conflict într-un mod corect, durabil, sustenabil și acceptabil pentru toate părțile implicate.”
Șeful diplomaţiei de la Moscova, Serghei Lavrov, a declarat la rândul său că delegațiile Rusiei și SUA au ajuns la un consens asupra mai multor probleme, ceea ce nu înseamnă însă că poziţiile lor s-au apropiat.
SERGHEI LAVROV ministrul de Externe al Federaţiei Ruse: „În ceea ce privește chestiunile asupra cărora s-a ajuns la o înțelegere reciprocă. Acest lucru nu înseamnă neapărat apropierea pozițiilor. Dar am spus deja acest lucru. Practic, am căzut de acord că trebuie să rezolvăm odată pentru totdeauna problema funcționării misiunilor noastre diplomatice. În ceea ce privește problema ucraineană, am menționat acordul conform căruia americanii vor numi un reprezentant, iar noi vom face același lucru. După aceea, consultările relevante vor începe și se vor desfășura în mod regulat.”
Între timp, președintele ucrainean Volodymyr Zelenskyy care vizitează azi Turcia a declarat într-o conferinţă comună de presă cu lidelrul de la Ankara Recep Tayp Erdogan că Ucraina nu va face niciodată compromisuri cu privire la integritatea sa teritorială sau la suveranitate.
VOLODYMYR ZELENSKYY preşedintele Ucrainei: „Rusia a înaintat un ultimatum în acel moment (n.r. la începutul războiului la scară largă) pentru a reduce numărul forțelor armate ale Ucrainei și pentru a recunoaște teritoriile ocupate ale Ucrainei ca fiind teritorii rusești. Au vrut să instaleze un guvern pro-rus, astfel încât să fie complet subordonat lui Putin. Și am impresia că acum au loc unele negocieri, care au loc cu aceeași atitudine. Dar acestea au loc între reprezentanți ai Rusiei și reprezentanți ai Statelor Unite. Despre Ucraina, din nou despre Ucraina, dar fără Ucraina. Este interesant, pentru că nu am răspuns la toate aceste ultimatumuri în cel mai dificil moment! De ce există un astfel de sentiment că Ucraina va face acest lucru acum?”
Casa Albă a anunţat că autorităţile ucrainene vor implicate în discuţiile pe tema păcii într-o etapă ulterioară. Însă lipsa Kievului de la discuţiile iniţiale provoacă îngrijorări în rândul liderilor europeni privind eventualele concesii pe care le-ar putea face Statele Unite Rusiei în dezavantajul Ucrainei.
Administraţia de la Washington a sugerat deja că Ucraina va trebui să renunţe pentru o vreme la obiectivul de a adera la NATO şi la recuperarea teritoriilor sale recunoscute la nivel internaţional.
În timp ce delegațiile Rusiei și Statelor Unite discută despre încetarea focului în Arabia Saudită, trimisul special al Casei Albe pentru Ucraina, Keith Kellogg a mers azi la Bruxelles pentru a-i consulta pe liderii europeni cu privire la condiţiile în care ar putea fi încheiat un armistiţiu. El s-a întâlnit cu preşedintele Comisiei Europene Ursula vond der Leyen şi cu cel al Consiliului European Antonio Costa.
Întâlnirile au avut loc pe fondul nemulţumirilor liderilor europeni faţă de decizia administraţiei de la Washington de a-i exclude de la masa negocierilor care ar urma să fie purtate exclusiv de preşedinţii Statelor Unite, Rusiei şi Ucrainei.
Şeful executivului de la Bruxelles, Ursula von der Leyen a anunţat pe o reţea socială că i-a transmis azi lui Kit Kellogg că Europa dorește să colaboreze cu Statele Unite în cadrul discuțiilor menite să pună capăt războiului ruso-ucrainean.
Un mesaj asemănător a transmis şi președintele Consiliului European, António Costa, care a precizat că "Ucraina poate conta pe Europa, care e pregătită să continue colaborarea cu SUA pentru a asigura pacea și securitatea. Kellogg s-a deplasat tot azi la Varşovia, urmând să ajungă în această seară la Kiev.