Proiectul de lege privind lichidarea procuraturilor specializate reprezintă un pericol pentru securitatea naţională. Este opinia Procuraturii Anticorupţie, care a analizat iniţiativa legislativă şi avertizează că fuzionarea cu PCCOCS va duce la creşterea criminalităţii şi va favoriza corupţia la nivel înalt. Între timp, reprezentanţii Parlamenului susţin că, mâine, vor avea loc primele audieri publice ale proiectului.
Procuratura Anticorupţie a analizat proiectul ce prevede fuzionarea PA şi PCCOCS şi a făcut propriile concluzii. În comunicatul instituţiei se precizează că legea reprezintă un pericol pentru securitatea națională şi vine cu mai multe riscuri.
"Dosarele Procuraturii Anticorupție vor fi afectate și vor beneficia toți cei implicați în acte de corupție la nivel înalt... Proiectul de lege încalcă multiple principii constituționale: legea propusă subminează statul de drept, separarea puterilor în stat și independența procuraturii. Comisia Europeană a criticat tentativele similare față de alte state", se precizează în comunicatul PA.
Procuratura Anticorupţie consideră că argumentele autorilor proiectului se bazează, cităm, pe premise false. PA susţine că rezultatele sale sunt apreciate de Comisia Europeană și de organizațiile internaționale. Chiar şi reprezentanţii Guvernului au recunoscut, în decembrie 2024, progresele instituției.
ANGELINA UNGUREANU, jurnalist TVR MOLDOVA: „Scrisoarea semnată de Veronica Dragalin a ajuns pe masa autorităţilor de la Chişinău, dar şi a oficialilor europeni. Reprezentanţii Parlamentului au declarat că nu vor veni cu un comentariu, iar proiectul urmează să fie supus consultărilor publice. Primele vor avea loc chiar maine. Cei de la Ministerul Justiţiei ne-au spus că proiectul este în proces de avizare, dupa care ne vor prezenta un punct de vedere despre iniţiativa legislativă.”
Experţii de la WatchaDog susţin că proiectul nu oferă soluții reale în combaterea corupţiei şi criminalităţii.
ALEXANDRU BOT, expert WatchDog: „Paradoxul e că acest proiect de lege vizează doar două infracţiuni din domeniul corupţiei electorale sau din domeniul electoral, deci, vor fi în competenţa noii structuri, PACCO. respectiv apare întrebare: cum atunci se va combate eficient corupţia electorală în condiţiile în care majoritatea sau grosu acestor acţiuni din domeniul electoral sunt lăsate în comeptenţa CNA sau alte structuri, numai nu PACCO.”
Experţii în justiţie mai cred că se încearcă o birocratizare, care nu face decât să slăbească capacitatea statului de a combate corupția, iar miza autorităţilor rămâne de a o înlătura pe Veronica Dragalin de la conducerea PA. Ei le recomandă autorităţilor să renunţe la acest proiect şi să consolideze capacităţile instituţiilor deja existente.
ALEXANDRU BOT, expert WatchDog: „ Întotdeauna am fost adeptul reunificării CNA-ului cu Procuratura Anticorupţie, fiindcă e o formulă recomandabilă pentru eficient de a combate fenomenul corupţiei. dacî se doreşte de a fi creat un DNA românesc sau să fie reformat segmentul anticorupţie, haideţi să unim CNA cu Procuratura Anticorupţie, dar nu să căutăm formule de separare a acestor două structuri şi crearea unei procuraturi care să se ocupe cu lucruri impropii.”
Proiectul de lege, care prevedere fuzionarea Procuraturii Anticorupţie cu PCCOCS, a fost înregsitrat în data de 12 februarie şi are 28 de autori, între care Igor Grosu, Doina Gherman, Radu Marian și Veronica Roșca.
Scopul este eficientizarea instituţiilor statului, iar noua reformă va asigura o mai bună investigare şi dosarelor penale. Procuratura Generală a criticat iniţiativa şi a constatat o serie de riscuri. După alegerile prezidenţiale, şi Maia Sandu a declarat că Procuratura Anticorupţie a eşuat în combaterea corupţiei, inclusiv a celei politice.