Social

Cazurile de înec sunt în creștere cu 22 la sută față de 2024, avertizează salvatorii

Cazurile de înec sunt în creștere cu 22 la sută față de 2024, avertizează salvatorii

Astăzi este marcată Ziua Mondială de Prevenire a Înecului, instituită de Adunarea Generală a ONU pentru a atrage atenția asupra uneia dintre cele mai frecvente cauze de deces accidental la nivel global. În fiecare an, sute de mii de oameni își pierd viața în ape, iar multe tragedii ar putea fi evitate prin măsuri simple de precauție. În acest context, autoritățile din Republica Moldova intensifică acțiunile de informare și patrulare în zonele de agrement.

Potrivit datelor Inspectoratului General pentru Situații de Urgență, de la începutul anului, numărul persoanelor înecate a crescut cu 22 la sută față de aceeași perioadă din 2024. Pentru a preveni tragediile, salvatorii, polițiștii și carabinierii patrulează zonele de agrement de lângă lacuri și râuri, unde informează populația despre pericolele scăldatului în locuri neautorizate. Un studiu realizat de IGSU arată că, în perioada de caniculă, cei mai expuși riscului de înec sunt bărbații, majoritatea sub influența alcoolului.


LILIANA PUȘCAȘU, ofițer de presă, IGSU: Și aici vorbim despre bărbați 18-60 de ani. Deci acesta este profilul oamenilor care cel mai des se îneacă. Dar cel mai interesant că, practic majoritatea din ei sunt cei care consumă băuturi alcoolice. Sau consumul de băuturi alcoolice și mersul la scăldat este foarte periculos. De aceea, îndemnul salvatorilor este ca oamenii să se pătrundă de responsabilitate și să meargă doar în locuri autorizate care sunt dotate cu stații de salvamari.


Chiar dacă pericolul este cunoscut, salvatorii întâlnesc zilnic pe malurile lacurilor sau în locuri neamenajate copii nesupravegheați sau adulţi care consumă alcool.


SERGIU UNGUREANU, salvator, Stația de Salvare Nr. 1 "Valea Morilor": Cel mai mult după masă, am observat așa o tendință, persoane de ebrietate, pot fi copii nesupravegheați. În acest scop, noi patrulăm plaja, asigurăm ca lângă barca cu motor să fie minim o echipă pentru intervenție și alți salvatori patrulează plaja pentru a identifica persoane care au servit alcool. Ei mai ușor să discuți cu ei de pe mal, decât odată de au intrat în apă. În caz că, comportamentul este agresiv sau sunt careva plângeri de pe plajă, putem chema și organele de poliție.


În fiecare oră, în lume, peste 30 de oameni se îneacă, iar în ultimul deceniu, la nivel global, s-au înregistrat peste 3 milioane de decese, cei mai mulți fiind copii și tineri. Doar în Republica Moldova, anul trecut s-au raportat 73 de cazuri de înec. 12 victime aveau sub 17 ani. Iar de la începutul acestui an, 17 persoane și-au pierdut viața în ape.


REPORTER: OLGA SARIVAN

Imagine: Mihai Lisnic

author-img_1

Redacția TVR Moldova

Reporter