Social

Groapa de gunoi din Băcioi arde de trei zile. Incendiul a fost provocat, spune primarul

Groapa de gunoi din Băcioi arde de trei zile. Incendiul a fost provocat, spune primarul

De la începutul lunii iulie, angajații Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă au stins peste 650 de incendii de la gropile de gunoi neautorizate. Flăcările au afectat peste o sută de hectare de pământ. Cel mai des, aceste incendii se produc din cauza iresponsabilităţii celor care gestionează terenurile pe care se află gropile de gunoi. O altă cauză sunt temperaturile înalte şi materialele inflamabile aruncate la întâmplare, care cresc riscul incendiilor.

IRINA MIHAILICI, jurnalist TVR MOLDOVA: Potrivit Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă, groapa de gunoi din apropierea localității Băcioi arde pentru a treia zi. Ea se afla lângă o pădure și exista riscul ca flăcările sa se extindă, din cauza vântului. In timp ce realizam acest material, vedem cum fumul dens se îndreaptă spre sat. Iar in zona este greu să respiri.


De mai bine de un deceniu, lângă comuna Băcioi, municipiul Chişinău, a apărut o groapă de gunoi neautorizată, care creşte de la un an la altul. Periodic, groapa de gunoi ia foc, ceea ce s-a întâmplat şi acum trei zile.


ILIE LEAHU, primar comuna Băcioi: Probabil cel mai mult, chiar şi cu pompierii discutam, el a fost provocat incendiul din mai multe locații în acelaşi timp. S-au pus porţi, s-a pus un lacăt, dar de fiecare dată era distrusă. Problema e pe ţară, nu există soluţii de lungă durată, de a depozita şi a avea un circuit clar a acestor deşeuri care lumea produce în volume foarte mari.


Localnicii sunt indignați că, deşi în comună activează o companie de colectare a deşeurilor, ei sunt nevoiți să respire aerul toxic şi fumul de la  groapa de gunoi neautorizată, unde are acces oricine îşi doreşte.


Este periculos toate gazele astea, noi le mirosim. Se vedea fum că iesă, dar nu am fost la faţa locului.


 Abia ieri am aflat că iată în fundul floroi, arde în râpă gunoiul, din satele de prim prejur. Parca aceia sunt mari miniştri, dar noi suntem. Dacă bate vântul şi aduce fumul la noi şi noi suntem în vârstă , dar jăraticul poate să se aprindă.


Odată ce se poluează aerul de acolo se transmite în comună şi ne îmbolnăvim toţi. Odată ce bate bântul se extinde şi poate fi incendiu atât în localitatea comuna Băcioi, cât şi altele.


În perioada verii, incendiile de pe platformele de gunoi pot fi provocate de gazul metan eliberat de deşeuri, însă specialiştii IGSU nu excud şi aprinderea intenţionată.


LILIANA PUŞCAŞU, ofiţer de presă IGSU: Este o responsabilitate mare să întreţii un poligon de deşeuri, în primul rând prin securizarea zonei, prin monitorizarea permanentă, prin copertarea terenului respectiv şi acolo unde aceste lucruri se întâmplă problema nu e atât de evidentă. Avem situaţii în care pompierii şi salvatorii preţ de câteva zile merg la aceste incedii. Nu putem pune o unitate de salvatori şi pompieri sau o autospecială care să vegheze permanent acest proces.


Potrivit IGSU, de la începutul anului, aproximativ patru mii de gestionari ai gropilor de gunoi s-au ales cu atenționări pentru că nu asigură securitatea terenurilor pe care sunt amplasate.


REPORTER: IRINA MIHAILICI

Imagine: Roman Bahnă

author-img_1

Redacția TVR Moldova

Reporter