Actualitate

Experți din mai multe țări propun soluții pentru digitalizarea sectorului energetic din R. Moldova

video

Republica Moldova trebuie să accelereze procesul de digitalizare a sectorului energetic, să modernizeze echipamentele şi să dezvolte proiecte de energie verde. Sunt printre subiectele discutate la Forumul Transformare digitală pentru o tranziție energetică justă în Moldova, care a reunit, la Chişinău, experți din mai multe țări. Participanții au analizat provocările din sector și au propus soluții digitale pentru modernizarea infrastructurii.


Implementarea Strategiei de digitalizare 2025–2028 este un pilon pentru dezvoltarea sectorului energetic din Republica Moldova.

CRISTINA PERETEATCU secretar de stat, Ministerul Energiei: Dacă vorbim despre digitalizarea într-un limbaj simplu asta înseamnă softuri, servere, asta înseamnă automatizarea proceselor, când excludem factorul uman, când comunică între ele utilajele fără a implica oamenii, când datele se citesc automat. Prioritățile sunt eficientizarea, vorbim în primul rând despre operatorii de distribuție electrică, vorbim despre securitatea energetică, securitatea cibernetică.


SILVIA PANA-CARP Departamentul Mediu, schimbări climatice și Energie, PNUD Moldova: Promovarea programelor care facilitează adoptarea măsurilor de eficienţă energetică, regenerabilele la nivel de gospodări, dar şi la nivel de ferme mici şi mari. Multe sunt de făcut la nivel de întărire a capacităților de stocare, modernizarea infrastructurii, dar progresele făcute până acum dau de înţeles că lucrurile merg în direcţia corectă.

Mihai Stancu este din România. De câţiva ani a instalat contoare smart. Acest lucru a exclus, în primul rând, citirea greșită a datelor contoarelor şi le permite oamenilor să identifice orele de vârf de consum.

MIHAI STANCU reprezentant reţele electrice România: Contorul smart meter pentru noi a fost un pas cu care am început în 2013 şi am crescut în această arie. Înseamnă mai puţine deplasări în teren pentru echipele operatorilor de distribuţie, consumatorii nu trebuie să mai trimită citiri periodic. Într-un cuvânt eficientizare. Un contor când se instalează, se instalează pe o durată de 10-15 ani şi este foarte importantă strategia astfel încât să nu fie schimbări pe parcurs.

Şi autorităţile de la Chişinău îşi propun ca, până în 2027, să instaleze peste 100 de mii de contoare inteligente. Pentru realizarea acestui program, Guvernul Italiei a oferit Republicii Moldova 24 de milioane de euro.


ARMANDO PASCALE şef adjunct al Misiunii, Ambasada Italiei în R. Moldova: Din 2023 şi până în prezent, Italia a alocat în jur de 24 milioane de euro pentru a asigura protecţia socială şi un sector energetic mai eficient. Toate acestea urmează să fie utilizate pentru compensaţii şi în beneficiul consumatorilor. O investiţie structurată ca să asigurăm energia eficientă şi să avem rezilienţă energetică.

Autorităţile de la Chişinău îşi propun ca, până în 2050, să digitalizeze sută la sută sectorul energetic. Forumul a fost organizat de Ministerul Energiei, în parteneriat cu Programul Națiunilor Unite pentru Dezvoltare Moldova Guvernul Italiei.

REDACTOR: NADIA MIHUŢĂ
IMAGINE: MIHAI LISNIC

author-img_1

Redacția TVR Moldova

Editor