Cimitirul din localitatea Slobozia-Horodiște, în care își dorm somnul de veci eroii români căzuţi în cel de-al Doilea Război Mondial a fost reamenajat cu sprijinul Asociaţiei Veteranilor de Război Tiras-Tighina. În anul 2019, a început reamenajarea, cu un buget de aproape 500.000 de lei, iar cimitirul care fusese dat uitării a redevenit un loc de reculegere și cinstire a celor 15 ostaşi români înmormântați acolo.
Zeci de localnici şi oficialități din R. Moldova și România au participat la un eveniment solemn dedicat eroilor români care, în iulie 1941, s-au jertfit pe pămint basarabean pentru eliberarea de sub jugul sovietic.
VOX
Mă uitam la aceste cruci, poate erau băieţi tineri, poate erau mai în vârstă, iar noi ar trebui să-i pomenim, cel puţin, în gândul nostru. În afară de ei, au fost mult mai mulţi care au căzut ca să ne elibereze de sub un jug, pentru că noi să avem acum o viaţă mai frumoasă, mai decentă.
VOX
Mă bucur că măcar acum se rezolvă toate neînţelegerile şi îşi aduc aminte de eroii care au luptat pentru independenţă, pentru unirea ţării şi eu cred că vor fi şi altele. S-au deschis multe cimitire.
VOX
E bine să cinstim memoria lor pentru că au luptat pentru pământul strămoşilor noştri, au luptat pentru noi, pentru viitorul nostru, să trăim mai bine.
ANATOLIE CARAMAN, președintele Asociației Veteranilor de război, Tiras-Tighina: Treceţi Prutul şi eliberaţi glia strămoşească! Şi aceşti bravi ostaşi, bravi soldaţi ai naţiunii române au îndeplinit ordinul şi au venit şi au eliberat pământul reocupat la data de 28 iunie 1940. Ei au căzut cu moarte de eroi, forţând Nistrul şi alungând duşmanul de pe pământurile româneşti.
CONSTANTIN CARABINĂ, colonel în retragere: Vedem de la o zi la alta că dispare cuvântul de patriotism şi este un moment trist şi dureros ca o naţie să nu-şi păstreze valorile culturale, istoria, cultura, eroii şi credinţa. Fără aceşti piloni de bază, o naţie, un popor, nu poate să existe.
MARIANA ŢURCAN, secretar al Administraţiei Publice Locale: A fost foarte importantă această amenajare pentru că era un loc, unde noi, sătenii, localnicii încercam să-l aducem într-o stare mai bună, dar cu puterile noastre... Este ca un monument istoric pentru elevi, pentru localnici pentru a cunoaşte istoria neamului nostru.
În Republica Moldova au fost renovate și reamenajate 70 de cimitire ale eroilor români.
REPORTER: SORINA GOLOVATIUC
Imagine: Vasilii Dovganiuc