Cultură

Festivalul Internaţional de Film Transilvania aduce filme bune la Chișinău

video

Festivalul Internaţional de Film Transilvania a revenit în Republica Moldova cu cea de-a cincea ediţie. Peste 30 de filme româneşti, premiate la festivaluri internaţionale, pot fi văzute de cinefilii din Chișinău. În trei zile, vor fi proiecții de filme, întâlniri cu regizori, actori și producători, precum și două work-shopuri gratuite destinate tinerilor pasionați de cinema.

Încă din prima seară a festivalului, spectatorii s-au putut bucura de experienţe cinematografice memorabile. VOX

Eu ştiu că în cadrul festivalului se oferă, se derulează filme extraordinare... Cred că în special mă interesează filmul din această seară, Trei kilometri până la capătul lumii. Aştept cu nerăbdare să-l privesc şi să-mi fac nişte impresii. VOX

Nu este prima oară când vin să văd un film românesc. Sunt un mare fan al cinematografiei româneşti. Am venit pentru mai multe filme, e drept. Vreau să revăd „Moartea domnului Lăzărescu” împreună cu distribuţia. VOX

Am venit prin recomandare. Cineva mi-a recomandat filmul dat, că este bun şi că a luat anumite premii... M-a impresionat că sunt câteva zile ale filmului românesc şi aştept să fiu surprinsă.

Festivalul a început vineri seară cu un film care a impresionat la Cannes: Trei kilometri până la capătul lumii, în regia lui Emanuel Pârvu. Un film emoţionant despre familie, identitate şi supravieţuire într-o comunitate închisă.


EMANUEL PÂRVU, producător: Este al treilea film pe care îl facem despre iubire. În general, iubirea dintre părinţi şi copii este o chestiune necondiţionată, prin definiţia în sine a iubirii. În contextul în care pui această definiţie a iubirii necondiţionate într-un context al homofobiei unei societăţi, sper ca lucrurile să dea de gândit, din punctul meu de vedere. Cred că dacă mergem în ritmul acesta, suntem la trei kilometri de capătul lumii.

VALERIU ANDRIUŢĂ, actor: Povestea este simplă, nu atât povestea, cât un fel de traseu pe care îl parcurg personajele pentru că, de fapt, asta este ceea ce se întâmplă fiecăruia dintre noi: un drum în viaţă, un drum în fiecare zi, un drum pe care ţi-l asumi.

Printre filmele proiectate la TIFF Chişinău se numără „Anul Nou care n-a fost”, cel mai premiat film românesc al sezonului trecut, „Săptămâna Mare”, „8 ilustrate din lumea ideală” sau comedia „Căsătoria”.


ALEXANDRA BOGHIU, managerul Festivalului TIFF Chişinău: Avem anul acesta o selecţie destul de impresionantă de filme. Avem şi ficţiune, şi documentar. Ne dorim foarte tare să aducem publicul din Chişinău cât mai aproape de realizatorii filmelor. De asta am prioritizat puţin facilitarea întâlnirilor dintre aceştia. Sunt foarte multe filme care au la finalul lor Q&A, în care spectatorii pot întreba curiozităţi sau ce le-a plăcut, ce nu le-a plăcut.

MONICA LĂZUREAN GORGAN, producător de film: Eu cred că este foarte important să aducem filme româneşti, dar şi filme străine, cele mai solide filme, aş zice eu, aduse de la TIFF, de la Cluj, aici. Este o dinamică care trebuie ţinută între ţări, între spectatori pentru că publicul, am văzut, este foarte curios şi foarte deschis la filme noi, filme care au circulat internaţional.


ANDRA MACMASTERS, regizor de film: Filmul meu este un pic scandalos. Este vorba despre delegaţia României, care în 1989 a fost în Coreea de Nord, în iulie, în vara acelui an, la un festival al păcii şi tineretului. Sunt foarte curioasă să văd cum reacţionează deoarece multe dintre problemele care s-au discutat acum 35 de ani, sunt foarte actuale şi în ziua de astăzi.


Festivalul Internațional de Film Transilvania - TIFF Chișinău este un proiect finanțat de Departamentul pentru Relația cu Republica Moldova, cu sprijinul CNC Moldova şi se va desfăşura până pe 27 iulie. Intrarea este liberă. REPORTER: SORINA GOLOVATIUC Imagine: Vadim Verbnîi

author-img_1

Redacția TVR Moldova

Editor