Europa azi

PE, reunit în sesiune plenară. Eurodeputații decid dacă includ gazul și energia nucleară pe lista activităților economice durabile din punct de vedere climatic

post-img
European Parliament
Sursa foto: © European Union 2015

Parlamentul European se reunește într-o nouă sesiune plenară la Strasbourg în perioada 4-7 iulie, unde deputații europeni vor dezbate cu privire la includerea gazelor și energiei nucleare pe lista activităților economice durabile din punctul de vedere al mediulu, dar și despre serviciile digitale și rezultatele summit-ului european de la sfârșitul lunii iunie. De asemenea, premierul ceh va prezenta în plenul Legislativului European principalele obiective ale președinției cehe a Consiliului UE, relatează CaleaEuropeană.ro.

BFCO

Întreaga agendă a sesiunii plenare se poate accesa aici.

Taxonomie: PE va vota cu privire la planul Comisiei de a include gazele și energia nucleară

PE decide dacă își va exercita dreptul de veto privind planul de a include anumite activități nucleare și gaziere pe lista activităților economice durabile din punctul de vedere al mediului. Dezbaterea va avea loc marți, iar votul miercuri. Comisia a adoptat actul delegat privind taxonomia la 9 martie 2022. Aceasta propune includerea, în anumite condiții, a unor activități specifice în domeniul energiei nucleare și al gazelor în lista activităților economice durabile din punctul de vedere al mediului care fac obiectul așa-numitei taxonomii a UE. Parlamentul și Consiliul trebuie să decidă până la 11 iulie 2022 dacă doresc sau nu să își exercite dreptul de veto asupra propunerii Comisiei.

La 14 iunie 2022, eurodeputații Comisiei pentru afaceri economice și monetare și ai Comisiei pentru mediu, sănătate publică și siguranță alimentară au adoptat o obiecție la propunerea Comisiei. În cazul în care o majoritate absolută în Parlamentul European (353 de deputați) susține același lucru, Comisia va trebui să retragă sau să modifice propunerea.

Servicii digitale: UE este lider în gestionarea marilor platforme și protejarea utilizatorilor

BFCO

Normele digitale ale UE obligă companiile online să protejeze utilizatorii de conținut ilegal, sporesc responsabilitatea și limitează puterea de piață a giganților din domeniul tehnologic. Parlamentul urmează să susțină votul final cu privire la noul Act legislativ privind serviciile digitale (DSA) și la Actul legislativ privind piețele digitale (DMA), două proiecte de lege esențiale care vizează abordarea efectelor societale și economice ale industriei tehnologice prin stabilirea de standarde pentru un spațiu digital mai sigur și mai deschis pentru utilizatori și pentru o piață digitală mai echitabilă pentru întreprinderi.

În temeiul DSA, platformele online – cum ar fi platformele de comunicare socială și piețele online – vor trebui să ia măsuri pentru a-și proteja utilizatorii de conținutul și bunurile ilegale. Platformele și serviciile online foarte mari vor face obiectul unor obligații mai stricte, proporționale cu riscurile pe care le prezintă pentru societate. Firmele mari din domeniul tehnologiei vor trebui să fie mai transparente cu privire la operațiunile lor și să acționeze pentru a preveni răspândirea dezinformării și efectele negative asupra drepturilor fundamentale. Publicitatea direcționată va fi restricționată, iar elementele de design manipulator („dark patterns”) și alte practici înșelătoare vor fi interzise. DMA se concentrează asupra practicilor neloiale utilizate de cele mai mari platforme online care acționează ca „controlori ai fluxului de informație” pe piața digitală, cum ar fi rețelele sociale, serviciile de mesagerie și motoarele de căutare. 

Dezbatere privind rezultatele summitului UE din 23-24 iunie

Miercuri dimineața, PE va dezbate rezultatele summitului UE din 23-24 iunie cu președintele Consiliului European, Charles Michel, și cu președinta Comisiei, Ursula von der Leyen. Șefii de stat sau de guvern au acordat Ucrainei și Republicii Moldova statutul de țară candidată la UE. Aceștia au afirmat, de asemenea, că Georgia ar trebui să devină țară candidată la aderarea la UE, după abordarea priorităților specificate în avizul Comisiei privind cererea de aderare a Georgiei. În plus, liderii UE au discutat despre războiul de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei, despre acțiunile ulterioare Conferinței privind viitorul Europei, despre relațiile UE cu partenerii săi europeni și despre chestiuni economice.

Înaintea Consiliului European, liderii UE s-au întâlnit, de asemenea, cu omologii lor din Balcanii de Vest. În timpul dezbaterii în plen din 22 iunie care a precedat Consiliul European, PE a solicitat liderilor UE să profite de ocazie pentru a extinde și reforma UE și să voteze în favoarea unei revizuiri a tratatelor UE, așă cum a solicitat Parlamentul. Acest lucru ar valorifica un moment istoric pentru UE – în special în ceea ce privește reformarea votului în unanimitate în cadrul Consiliului. Într-o rezoluție adoptată la 23 iunie, chiar înainte de începerea reuniunii la nivel înalt, Parlamentul a solicitat ca Ucraina și Republica Moldova să primească „fără întârziere” statutul de țară candidată la UE și ca acest lucru să se întâmple și pentru Georgia „după ce guvernul acestei țări își va fi îndeplinit prioritățile” indicate de Comisia Europeană.

Prim-ministrul Fiala va prezenta prioritățile președinției cehe a Consiliului UE

Miercuri dimineața, eurodeputații vor discuta cu primministrul Petr Fiala despre programul de șase luni al președinției cehe a Consiliului, care începe la 1 iulie. Deviza președinției cehe este „Europa ca sarcină: regândim, reconstruim, re-energizăm” (Europe as a Task: Rethink, Rebuild, Repower), reamintind un discurs rostit de primul președinte ceh Václav Havel. Mottoul subliniază necesitatea „de a reevalua actualele abordări și premise” în contextul războiului de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei. Prioritățile-cheie ale președinției cehe sunt gestionarea crizei refugiaților și redresarea postbelică a Ucrainei, securitatea energetică, capabilitățile de apărare și securitatea spațiului cibernetic, reziliența strategică a economiei europene și reziliența instituțiilor democratice.

author-img_1

Svetlana Cojocaru

Reporter