Extern

Acordul dintre Rusia și Ucraina privind exportul de cereale prin Marea Neagră expiră pe 18 mai. Moscova nu confirmă participarea la întâlnirea anunțată pentru azi

post-img
Cereale din Ucraina
Sursa foto: Profimedia

Desi presa occidentală, cu trimitere la surse oficiale de la Kiev anunță că astăzi va avea loc o nouă întâlnire cu participarea tuturor parților implicate pentru prelungirea Acordului pe cereale, Moscova nu confirmă niciun posibil contact pe acest subiect, informează stiriletvr.ro.

ZFR

Prezentul acord expiră pe 18 mai iar Rusia amenință că nu îl va mai prelungi deoarece nici până în prezent Occidentul nu și-a îndeplinit obligația de a nu pune piedici exportului de cereale și îngrășăminte din Rusia.

Acordul încheiat în Turcia în vara anului trecut presupune scoaterea de sub sancțiunile occidentale a cerealelor rusești, ca ele să poată fi exportate fără probleme pe piață internațională.

Moscova se plânge că Occidentul nu respectă această parte din acord, drept urmare, nu ar mai fi interesată să îl mai prelungească.

Unele medii liberale din capitala rusă afirmă că acordul pentru cereale, prelugit până pe 18 mai este de fapt un cadou electoral pentru Recep Erdogan. În caz că actualul președinte turc pierde cursa electorală, Rusia nu ar mai fi interesată în prelungirea acestui acord- susțin aceleași medii de la Moscova.

Iniţiativa privind exportul de cereale prin Marea Neagră, mediată anul trecut de ONU şi de Turcia, expiră pe 18 martie şi nu poate fi prelungită decât cu acordul tuturor părţilor.

author-img_1

Cristina Mirca

Reporter