Aderarea, în viitorul apropiat, a Ucrainei la Alianţa Nord Atlantică va spori securitatea în regiune, iar hotarele Republicii Moldova vor fi mai protejate. Este opinia mai multor politologi şi experţi în securitate care s-au întrunit la Cernăuţi, la un eveniment dedicat celor 75 de ani de la crearea NATO.
Politologi, experţi şi politicieni au participat la o masă rotundă, la Cernăuţi, unde au discutat despre provocările din regiune, perspectivele aderării Ucrainei la NATO, dar şi importanţa securizării graniţelor Republicii Moldova.
SORIN BOCANCEA politolog, rector, Universitatea "Petre Andrei", Iaşi: „Va fi simplu după aceea și pentru Republica Moldova, și va fi simplă și rezolvarea problemei din regiunea transnistreană, care va deveni o enclavă într-o mare NATO și nu va avea nici o șansă să rămână enclavă așa cum a creat-o Federația Rusă pe principiul "Peștele cel mic îl înghite pe cel mare".
MYHAILO PAVLIUK vicepreşedinte, Consiliul regional Cernăuţi: „România e un exemplu pentru alte țări, în special, pentru Republica Moldova, tendința de a uni în jurul său. Pentru noi, această integrare va fi de mare folos, atât la nivel practic, cât și la nivel strategic”.
Aderarea Ucrainei la NATO va oferi mai multă securitate cetăţenilor care s-au trezit fără voia lor în mijlocul unul război.
Excelenţa Sa ALEXANDRU VICTOR MICULA ambasadorul României în Ucraina: „Ne dorim cu toții ca Ucraina să devină cât mai curând posibil membră cu drepturi depline în NATO și ca românii din Ucraina ca și restul cetățenilor ucraineni să beneficieze de această umbrelă de protecție pe care o oferă cea mai de succes alianță militară din istoria omenirii”.
Cu ocazia împlinirii a 75 de ani de la crearea Alianţei Nord-Atlantice, în această săptămână, La Bruxelles, a avut loc reuniunea miniștrilor de Externe din NATO. S-a discutatdespre â pregătirea Summitului de la Washington, contracararea amenințărilor la adresa Alianței, sprijinul politic și practic pentru Ucraina și consolidarea cooperării cu partenerii NATO.