Extern

Rusia cere ca Polonia să-i plătească 750 de miliarde de dolari drept ”compensații” pentru ”investițiile” făcute de URSS şi „să înapoieze teritoriile primite după al doilea război mondial”

post-img
Viaceslav Volodin

Viaceslav Volodin, preşedintele Camerei inferioare a Parlamentului rus (Duma), a cerut Poloniei compensaţii pentru „investiţiile” pe care Uniunea Sovietică le-a făcut în ţară după cel de-al doilea război mondial, relatează Reuters, citată de La Libre Belgique și Rador.

Potrivit lui Volodin, Polonia nu există ca stat decât „datorită Rusiei”. El a estimat, într-un discurs, că Polonia „trebuie pedepsită pentru că a trădat amintirea istorică a eliberării de Germania nazistă de către Uniunea Sovietică, comentând o serie de acte ostile faţă de Moscova.

Şeful Dumei a mers şi mai departe, cerând Poloniei „să dea înapoi” teritoriile pe care le-a „primit” după al doilea război mondial. Dar el a estimat şi că Rusia ar merita o compensaţie financiară în schimbul „investiţiilor sovietice” realizate pentru reconstrucţia Poloniei după război. Potrivit lui, polonezii ar trebuie să plătească 750 de miliarde de dolari Rusiei, ca recunoaştere.

De la începutul războiului din Ucraina, Polonia s-a poziţionat alături de Kiev. Pentru Mosocva, este o trădare şi drept urmare relaţiile dintre cele două ţări s-au deteriorat.

author-img_1

Cristian Sava

Reporter