Sărbătorile de iarnă s-au încheiat, iar brazii care au împodobit casele ajung acum pe platformele de colectare a deşeurilor. Tradiţional, autoritățile municipale din Chișinău au început colectarea pomilor şi spun că în acest an sunt mai puţini brazi pentru reciclat.
Locuitorii municipiului Chişinău sunt îndemnaţi să depoziteze pomii de Crăciun lângă tomberoane. După ce vor fi colectaţi, ei vor fi tocaţi şi transfromaţi în compost, ne explică directorul Asociaţiei de Gospodărire a Spaţiilor Verzi.
TUDOR GÎRBU director intermiar, Î.M. Asociația de gospodărire a Spațiilor Verzi: „Dacă facem o comparaţie cu anul precedent, brazii şi molizii sunt într-un număr mult mai mic. Noi la moment, avem colectaţi în jur de 200 de brazi şi molizi, deci este vorba de spaţii vezi. Noi îi colectăm în parcul Râşcani, este vorba despre strada Zimbrului unde în următoarele zile îi vom recicla ca să îi putem folosi ca compost. Ulterior, compostul îl vom folosi la plantarea arborilor, arbuştilor, florilor multianuale şi altceva”.
ALEXANDRU BAJURA vicedirector operațional, Regia Autosalubritate: „Unica rugăminte faţă de locatari este să nu fie aruncaţi în containere de gunoi. Dacă bradul este aruncat în container, îm momentul descărcării se împrăştie deşeurile, bradu nu are greutatea suficientă ca să cadă din container, respectiv, lucrătorii sunt nevoiţi să îl scoată cu mâna şi să îl dea deoparte. Cel mai bine este să fie pus alături, pe platoul de gunoi”.
Alexei Micu este antreprenor, iar pentru a încuraja oamenii să nu arunce brazii pe unde apucă, îi reciclează. A colectat deja 28 de pomi, dar speră să mai adune câţiva până săptămâna viitoare.
ALEXEI MICU antreprenor: „Pomii care îi strângem trec două etape, prima etapă tăiem crengile şi ele merg direct în plantaţie şi sunt folosite ca îngrăşământ pentru sol, iar tulpinile le tocăm cu un tocător atunci când avem mai multe. Din cei cu rădăcină mai avem 10 şi o să îi plantăm, aici în Chişinău în locurile unde considerăm că trebuie înverzite”.
Bărbatul ne-a spus că, din cauza numărului mic de brazi colectaţi, nu va avea cu ce hrăni animalele de la Grădina Zoologică, aşa cum făcea în alţi ani.
ALEXEI MICU antreprenor: „Schimbările climatice afectează şi pomii. Au fost temperaturi destul de mari, astfel majoritatea pomilor pe care i-am colectat sunt cam uscaţi, ar sunt buni pentru animale atunci când sunt mai verzi, sau sunt mai suculenţi”.
În timp ce unii locuitori ne-au spus că au aruncat deja pomul de Crăciun, alţii susţin că s-au bucurat în această perioadă de un brad artificial.
„Deja de 20 de ani pun brad artificial şi sunt bucuros că nu ucid natura. Mie îmi place natura. În fiecare an optaţi pentru un brad natural. Dacă sincer aceasta este o plăcere a noastră şi optăm, dar totuşi mă simt nestingherită atunci când îl duc la tomberon. Am avut unul artificial, nu ne folosm de brad natural pentru că avem pisici în casă şi nu este prea avantajo să avem un brad natural”.
Amintim că în acest an, Agenţia Moldsilva a scos la vânzare peste 46 de mii de brazi. În unele ţări, precum Suedia, brazii naturali sunt aruncaţi în lacuri, ca habitat pentru peşti, sau sunt duşi la grădinile zoologice.