Gazprom nu a făcut luni rezervări de capacitate pe luna februarie în Gazoductul Transbalcanic pentru a transporta gaze în regiunea transnistreană, precizează Ministerul Energiei.
„Conform calendarului ENTSO-G, licitațiile pentru rezervarea capacităţilor lunare pentru luna următoare se desfăşoară în fiecare a treia zi de luni a lunii curente”, precizează instituția.
Astfel, la 20 ianuarie, au fost făcute următoarele rezervări: frontiera Turcia - Bulgaria, circa 3,1 milioane de metri cubi pe zi din circa 6.1 milioane de metri cubi pe zi ofertaţi; frontiera Bulgaria - România, circa 0,7 milioane de metri cubi pe zi din circa 9,7 milioane metri cubi pe zi ofertaţi; la frontiera România- Ucraina (Isaccea - Orlovca) a fost ofertată o capacitate de circa 11,5 milioane de metri cubi pe zi, dar nu au fost făcute rezervări; frontiera România- Moldova (gazoductul Iaşi - Chișinău) au fost rezervate circa 5 milioane de metri cubi pe zi dintre cei circa 6,1 milioane de metri cubi pe zi scoşi la licitaţie.
Potrivit autorităților din ţările traversate de Coridorul vertical, aceste rezervări au fost făcute de traderi internaționali. Rezervări de capacitate mai pot fi făcute și zilnic, însă acestea vor presupune costuri mai mari.
Șefa statului Maia Sandu a precizat pe 20 ianuarie, la emisiunea „Punctul de AZi” de la TVR Moldova, că Tiraspoltransgaz nu vrea gaze de pe piață, ci printr-o schemă similară celei Natural Gaz DC SRL.
Autoritățile Republicii Moldova verifică în prezent dacă companiile implicate nu sunt supuse sancțiunilor internaționale.
Pe 1 ianuarie 2025, Gazprom a oprit livările către Moldovagaz, mai exact în regiunea transnistreană, invocând datoriile acumulate de subsidiara sa moldovenească.
Citiți și:
Chișinăul dezvăluie condițiile Tiraspolului pentru achiziționarea gazelor de la Moldovagaz
Cum se descurcă locuitorii din Varnița fără gaz, căldură și apă caldă. Mărturiile unor localnici