Actualitate

Cum se descurcă locuitorii din Varnița fără gaz, căldură și apă caldă. Mărturiile unor localnici

Vor căldură și lumină

De 20 de zile sunt deconectaţi de la reţeaua de gaz. Este situaţia celor peste 4 mii de locuitori din Varniţa, raionul Anenii Noi, un sat din Zona de Securitate, învecinată cu municipiul Tighina, dar subordonată autorităţilor de la Chişinău. Din 1 ianuarie, gospodăriile, conectate la reţelele utilitare ale regiunii transnistrene, au rămas fără gaz şi primesc energie electrică pe ore. Cel mai greu le este bătrânilor şi familiilor nevoiaşe.

„De unde să fie, dacă nu-i. Ia uitaţi-vă, i-am dat drumul. Nu-i. Na.. Iată aici, nu-i. Dă să încercăm şi în altă parte. Nu-i.
- De cât timp nu aveţi gaz?
- De la 1 ianuarie”.


Dumtiru Urâtu are 72 de ani şi locuieşte de unul singur într-o casă bătrânească din satul Varniţa. Deşi gospodăria este conectată la reţeaua de gaz, este nevoit să-şi încălzească locuinţa cu lemne, şi acestea pe sfârşite.  


DUMITRU URÂTU, locuitor al satului Varniţa: „Acum fiecare surcică o adun, căci trebuie să mă încălzesc. Până când ne vor da gaz sau energie. Şi aici facem focul, cum vedeţi voi, da. - La cotlon, da, încălzim şi un ceai şi pentru pisică, o pasăre. Cam aşa trăim. E greu fraţilor”.  


Astăzi, bărbatul a mers la centrul comunitar din localitate pentru a-şi ridica ajutorul oferit de o organizaţie internaţională de binefacere. Voluntarii, împreună cu asistenţii sociali, le repartizează satenilor plapume şi lămpi cu baterii solare.


DIANA CHIRCĂ, asistent social: „Oamenii sunt selectaţi de către colegii mei din primărie. Sunt oameni cu vârstă înaintată. De la 70 de ani în sus. Persoane vulnerabile şi persoane cu mulţi copii. Îs îngrijoraţi, le este frig, îngheaţă. Spuneau că azi o să le dea ceva gaz, dar nu se văd schimbări nimic”.


„Părerea, mulţumim şi de asta dar... Nu o să ne încălzească păturile acestea, dacă nu am avea căldură. Îmbrăcaţi dormim. În ciorapi, uite, aşa dorm. Nu ce asta, nu e ordine. Îmi vine a plânge”.


Satul Varnița este racordat la rețelele de gaze și electricitate din regiunea transnistreană. În prezent, dintre toate instituțiile publice din localitate, doar gimnaziul şi grădinița rămân conectate la gaz. Oamenii așteaptă cu nerăbdare ca întregul sat să fie racordat la rețelele din dreapta Nistrului și speră ca autoritățile de la Chișinău să le compenseze diferența de tarif din facturi.


„Dacă îşi ia Moldova, asupra noastră că să ni se plătească pensia, să avem, o lună, două pensia. Să ne putem achita lumina. Cu ce să ne achităm noi. Noi avem mimim 100 de dolari pensia. Nici nu au toţi. Pensia e mică. Ce fac eu cu 1900, dacă ei plătesc câte 7-8 mii pe toate utilităţile”

„Dar de ce să nu vrem. Ei vor să tragă din partea asta. Lasă să se încălzească şi ei, şi noi. Să fie bine şi pace. Asta e cel mai important”.


ALEXANDRU NICHITENCO, primarul satului Varniţa: „Starea de spirit e bună. Noi aşteptăm să tragem, să vedem. Clar că pot să apară, pentru că în sat sunt diferiţi oameni aşa. Până când, cu care am discutat suntem de acord să tragem, pentru că este necesar pentru activitate, pentru viaţa de toate zilele”.



Din 1 ianuarie, în localitățile din regiunea transnistreană și în cele din Zona de Securitate a fost sistată furnizarea gazelor naturale, după ce Gazprom a oprit livrările. Comisia pentru Situații Excepționale a Republicii Moldova a decis, săptămâna trecută, ca satele Varnița și Copanca să fie racordate la rețeaua de energie electrică din dreapta Nistrului. Locuitorii din Copanca, raionul Căușeni, au organizat însă proteste și au cerut ca lucrările de conectare să fie oprite. Comisia pentru Situații Excepționale a mai decis conectarea celor 14 localități din Zona de Securitate la rețelele de gaz gestionate de Moldovagaz.

author-img_1

Redacția TVR Moldova

Reporter