Actualitate

Tiraspolul s-a răzgândit și declară că este gata să accepte ajutorul Chișinăului. Decizia vine de la Kremlin, spun experții

Tiraspol pare că s-a răzgândit

După ce, acum două zile, declara că Rusia va livra gaz în regiunea transistreană ca ajutor umanitar, astăzi Tiraspolul pare că s-a răzgândit. Vadim Krasnoselski, așa-zisul lider din regiunea separatistă, a spus că acceptă ajutorul Chișinăului și e gata să primească gaze naturale prin intermediul Moldovagaz. Mai mult, Tiraspoltrangaz va achita livrările. Experții susțin, însă, că Tiraspolul face în continuare jocul Moscovei, care insistă că Republica Moldova ar fi responsabilă de anumite decizii privind livrarea gazelor în zona separatistă.

VADIM KRASNOSELSKI pretinsul lider de la Tiraspol: „Luând în considerare dorința ca energia să ajungă cât mai repede în casele oamenilor, ca ei să aibă gaz și lumină în locuințe și cealaltă infrastructură socială să beneficieze de căldură, suntem de acord cu propunerile autorităților de la Chișinău, ale președintelui, ca gazul în regiunea transnistreană să fie livrat de Moldovagaz”.


Potrivit lui Krasnoselski, sâmbătă, Tiraspoltransgaz a transmis o notificare în acest sens către Moldovagaz, cu mențiunea că va achita livrările. Astăzi, la Tiraspol a avut loc o ședință privind criza energetică, în care s-a anunțat că regiunea transnistrenă mai are rezerve de gaz pentru încă 11 zile. Contactat de TVR MOLDOVA, directorul interimar al Moldovagaz a declarat că, deocamdată, nu face niciun comentariu în urma declaraţiilor lui Krasnoselski.  Iar purtătorul de cuvânt al Guvernului ne-a spus că va reveni cu o reacție, cu precizarea că în acest moment se fac verificări legate de plata gazului. 

Potrivit analiștilor de la Chișinău, Tiraspolul face în continuare jocul Moscovei, iar decizia de a primi gaze ar fi fost, de fapt, luată de Kremlin.



ANDREI CURĂRARU, expert WatchDog: „Ceea ce vorbește Krasnoselski mai mult semanănă a ping-pong de declarații, trecând de la o schemă la alta și învinuind Chișinăul de faptul că prelungește această criză energetică. Iar poziția pe care a luat-o se pliază foarte bine pe ce a zis anterior Peskov că R.Moldova ar fi responsabilă de anumite decizii logistice, cumva transferând iarăși vinovăția pe R. Moldova pentru criza energetică”.



ANATOL ȚĂRANU, analist politic: „Eu cred că această schimbare s-a produs la Moscova. Ei au examinat situația creată. Au încercat să impună Republicii Moldova regulile de joc care nu corespund legislației Chișinăului, dar guvernarea de la Chișinău a rezistat. La Moscova au înțeles că dacă vor insista și mai departe pe abordarea lor asta avea să ducă la pierderi foarte serioase de imagine”.  


Nu este clar, însă, de unde va lua bani Tiraspolul pentru a achita livrările de gaz.  


ANATOL ȚĂRANU, analist politic: „Este evident că ei nu dispun de resurse suficiente, mai ales că au fost deprinși, pe parcursul câtorva decenii, să folosească gaz gratis. Să vedem cum se vor face aceste achitări. Ei se plângeau că nu au conturi în dolari, în euro, dar iată că au găsit această posibilitate și toate condițiile și reproșurile pe care le adresau Chișinăului erau false”.  


ANDREI CURĂRARU, expert WatchDog: „Nu este clar de unde vor veni sursele de finanțare a gazului procurat sau schema de procurare. Poziția Chișinăului a fost întotdeauna să fie o schemă de procurare transparentă cu bani  care nu sunt sub sancțiuni internaționale și nu ar putea să fie o eludare a sancțiunilor și mijloace de spălare a banilor. Ceea ce trebuie să facă RM este să facă de fapt mai multă transparență, să spună care au fost condițiile de negociere și să urmeze interesul național”.  


Ieri, preşedintele Republicii Moldova, Maia Sandu a declarat că autorităţile de la Chişinău sunt dispuse să ofere ajutor financiar regiunii transnistrene, cu sprijinul partenerilor de dezvoltare. Acest lucru se va întâmpla, însă, doar dacă Rusia îşi va retrage armata din zonă, iar misiunea de pacificatori va fi înlocuită cu una civilă, sub egida ONU sau a Uniunii Europene.

author-img_1

Svetlana Cojocaru

Reporter