Extern

Ajutorul militar pentru Ucraina, un calcul vital în noua administrație Trump

video

Just, durabil, integritate teritorială. Sunt cuvintele cheie ale președintelui care mai are câteva ore de mandat, Joe Biden, pentru a descrie o pace pentru Ucraina invadată de Rusia. ”Soluție rapidă” este sintagma după care se ghidează președintele ales, Donald Trump. Statele Unite au fost în acești aproape 3 ani principalul furnizor de sprijin militar pentru Kiev şi liantul partenerilor Ucrainei. Cu cât mai aprige atacurile Rusiei, cu atât mai mare nevoia unor soluții rapide de finanțare.

La doar două luni de la invadarea Ucrainei de către Rusia, președintele Joe Biden a promulgat Legea Împrumut și Închiriere, supranumită „arsenalul democrației”. Folosită pentru prima dată de Franklin Roosevelt în 1941 pentru a opri mașinăria de război a lui Hitler, permitea punerea la dispoziție, din autoritatea președintelui, a mijloacelor militare necesare țărilor a căror apărare era considerată vitală pentru protejarea Statelor Unite, relatează TVR Info.

În 2022, un semnal că ajutorul va continuă să vină pentru Ucraina, o garanție a unei poziții bune de negociere pentru Kiev, atât de necesară astăzi. Un avertisment istoric pentru Rusia.

Joe Biden, președintele SUA: Susținem o pace justă și durabilă, care să respecte suveranitatea și integritatea teritorială a Ucrainei.

Totuși, acest instrument nu a fost folosit niciodată. A expirat pe 30 septembrie 2023. Dar folosind alte mecanisme, care s-au dovedit a fi chiar mai la îndemână, Statele Unite au transferat Ucrainei, în anii fiscali 2022-2023, arme și muniție în valoare de 46,6 miliarde de dolari.

PROGRAME BUGETARE SUA PENTRU SPRIJINIREA UCRAINEI

Inițiativa de asistență pentru securitatea Ucrainei (USAI)

· Cel mai recent pachet: 1.22 miliarde $

Programul de finanțare militară externă (FMF)

· Pachet total: 2 miliarde $

Autoritatea de retragere (PDA)

· Cel mai recent pachet: 1.25 miliarde $

VALOAREA ASISTENȚEI MILITARE ACORDATE UCRAINEI ÎNCEPÂND CU FEBRUARIE 2022

SUA – 65,9 MILIARDE DOLARI

GERMANIA – 19 MILIARDE EURO

MAREA BRITANIE – 7,8 MILIARDE LIRE STERLINE

Trei programe bugetare au fost esențiale: Inițiativa de asistență pentru securitatea Ucrainei (USAI), Programul de finanțare militară externă (FMF) și Autoritatea de retragere sub îndrumarea președintelui (PDA). În baza lor, ajutorul din stocurile Departamentului Apărării putea fi furnizat chiar și în câteva ore de la aprobare. Fără returnare, fără rambursare.

Terenul comun pentru compromis în Congres a lipsit însă luni întregi pentru a aduce pe ordinea de zi în Camera Reprezentanților, în aprilie anul trecut, pachetul de sprijin internațional în valoare de 95 de miliarde de dolari. Ucrainei i-au fost alocate puțin peste 60 de miliarde de dolari, din care 23 de miliarde pentru realimentarea stocurilor americane și 11 miliarde pentru operațiunile curente ale armatei SUA inclusiv în estul Europei.

Împotriva acestui sprijin au votat 112 republicani. Printre ei, și un congressman care votase ”pentru” sprijinirea Ucrainei în mai 2022. A fost audiat săptămâna trecută pentru funcția de secretar de stat în a două administrație Trump: Marco Rubio.

Marco Rubio, nominalizat secretar de stat: Diferendul meu cu administrația Biden pe parcursul acestui proces este reprezentat de faptul că nu au delimitat niciodată clar care a fost obiectivul final al conflictului. Ce anume finanțăm? Pentru ce anume puneam bani?

Mingea a revenit acum în terenul lui Trump, după o campanie în care a susținut cu fiecare ocazie că va pune capăt războiului din Ucraina încă din prima zi de mandat.

Donald Trump, președintele ales al SUA, în postura de candidat: Înainte chiar de a ajunge în Biroul Oval, voi rezolva războiul dezastruos dintre Rusia și Ucraina. Acesta va fi soluționat rapid. Voi rezolva problema și o voi rezolva într-o succesiune rapidă. Și nu-mi va lua mai mult de o zi.

Vassily Nebenzia, ambasadorul Rusiei la Națiunile Unite: Criza ucraineană nu poate fi rezolvată într-o singură zi. Asta este subiectiv.

Volodimir Zelenski, președintele Ucrainei: Ce emoții? Bine ai venit, Donald! Ce pot să spun? Adică, pentru noi este foarte important, cred că președintele Trump este un om puternic și îmi doresc foarte mult să îl avem de partea noastră, pentru mine este foarte important. Vreau să discut cu el mai multe detalii despre acest război.

Astăzi începe cronometrul urgenței despre care vorbea Donald Trump. Pentru că, după cum admitea acum fix o săptămână – pentru a rezolva anumite lucruri, este nevoie că mai întâi să ajungi în Biroul Oval.

author-img_1

Cristina Mirca

Reporter