Președinta Maia Sandu a spus că escaladarea conflictului transnistrean nu este scopul autorităților de la Chișinău, ci al Moscovei, răspânzând la întrebarea adresată în emisiunea „Punctul pe Azi” la TVR Moldova de ce liderul regimului separatist de la Tiraspol, Vadim Krasnoselski, nu a fost reținut în timpul plecării sale în Rusia în Aeroportul Internațional Chișinău, pe 10 ianuarie.
„Vicepremierul responsabil pe domeniu a spus că există o imunitate pentru cei implicați în procesele de negociere. Dar, dincolo de asta, noi vrem ca problema să fie rezolvată, este vorba despre sute de mii de oameni care stau astăzi în frig și care nu au curent electric timp de câteva ore pe zi. E firesc ca oamenii să își spună punctul de vedere, este foarte firesc să ne indignăm”, a spus șefa statului.
„Lucrurile nu sunt atât de simple și soluțiile nu sunt ideale. Alegem ce considerăm că este mai important acum pentru oameni - să găsim o soluție pentru criza umanitară din raioanele din estul țării și să fim atenți la provocări. E o discuție complicată și avem argumentele noastre, dar prioritatea este acum să rezolvăm problema oamenilor și să nu permitem escaladarea așa cum vrea Kremlinul.”
Pe 10 ianuarie, liderul separatist Vadim Krasnoselski a plecat la Moscova prin Aeroportul Internațional Chișinău pentru un dialog cu oficialii ruși cu privire la reluarea livrărilor de gaze rusești în regiunea transnistreană.
Vicepremierul pentru Reintegrare, Oleg Serebrian, a declarat ulterior Postului de Radio „Europa Liberă” că liderul separatist transnistrean se bucură de imunitate fiind parte a negocierilor pentru reglementarea conflictului transnistrean și nu putea să fie reținut.
În februarie 2023, deputații Parlamentului Republicii Moldova au votat modificări la Codul penal, care conțin și articolul „separatism”. Conform noilor prevederi, „acțiunile separatiste, comise în scopul separării unei părți a teritoriului Republicii Moldova” vor fi pedepsite cu închisoare de la doi la cinci ani.