„Kremlinul vrea să controleze R. Moldova și să o folosească împotriva Ucrainei”, spune președinta Maia Sandu, care a declarat în cadrul emisiunii „Punctul pe Azi” de la TVR MOLDOVA, că atacurile hibride ale Rusiei împotriva R. Moldova se vor înteți în acest an electoral.
„Am avut această experiență anul trecut și, bineînțeles, că nu ne facem iluzii că se va renunța anul acesta. Anul acesta vom avea un exercițiu și mai important – alegerile parlamentare în contextul în care R. Moldova se mișcă cu viteză mare pe calea de integrare europeană. În contextul în care avem un război în vecinătate. Și vreau să vă spun că, din punctul meu de vedere, interesul Rusiei pentru R. Moldova ține, în primul rând, de situația din Ucraina. Ce cred eu este că Kremlinul vrea să controleze R. Moldova și să o folosească împotriva Ucrainei. R. Moldova are hotar comun cu Ucraina pe 1200 de km, imaginați-vă ce ar însemna pentru Ucraina să aibă plus la toate sutele de kilometri pe care le are deja cu Federația Rusă, hotare care trebuie apărate în fiecare zi, să aibă la asta încă 1200 de km cu o țară neprietenoasă și unde te poți aștepta la orice. Iar pentru noi pericolul cel mare este că dacă Rusia controlează puterea de la Chișinău și folosește R. Moldova împotriva Ucrainei noi putem să ne pierdem pacea, iar pentru noi pacea este cea mai importantă. Dincolo de miza integrării europene sau de a ne opri încetini procesul de integrare europeană, Kremlinul mai întâi și întâi are această miză de a folosi R. Moldova împotriva Ucrainei”, spune Maia Sandu.
Președinta a opinat că instituțiile statului trebuie să devină mai reziliente în lupta cu corupția politică și cea electorală, în special atunci când este vorba despre riscurile la adresa securității statului.
„Dacă revenim la intereferența Kremlinului în alegerile din R. Moldova concluzia este aceeași faptul că nu a fost sancționată corupția politică a condus la corupție electorală. Oameni care au folosit banii rușilor pentru a finanța partide politice, pentru a finanța campanii electorale nu au fost sancționați și ei s-au simțit încurajați să continue dincolo de asta să creeze rețele pentru a ademeni alegători, pentru a folosi, cumpăra și am ajuns să vedem corupție electorală în dimensiuni extrem de mari, vorbim de peste o sută de mii de oameni. Noi trebuie să devenim mai vigilenți, rezilienți, am fost, am devenit mai rezilienți în această perioadă, am avansat, dar trebuie să continuăm. Pe de o parte instituțiile statului să le facem mai puternice și să avem încredere că ele înțeleg care sunt riscurile la adresa securității statului și atunci când ne confruntăm cu riscuri majore aceste instituții nu stau deoparte și se ceartă, dar fac lucrurile corect pornind de la interesele statului. Și pe de altă parte trebuie să creștem și reziliența societății, a cetățenilor pentru că vorbim și despre propagandă, acțiuni de destabilizare, atacuri cibernetice. Lucrăm ca să fim mai puternici, să avem alegeri libere și corecte, oamenii să nu se teamă să aleagă ce cred ei că este mai bine pentru ei și copiii lor și, mai ales așa, cum am spus: să decidă moldovenii pentru Moldova, nu Rusia prin propaganda ei”, a opinat președinta R. Moldova.